Άμυνες απέναντι σε Ρωσία-Τουρκία στήνει ο Τσίπρας στην τετραμερή στο Βουκουρέστι

Άμυνες απέναντι σε Ρωσία-Τουρκία στήνει ο Τσίπρας στην τετραμερή στο Βουκουρέστι

Το ζήτημα της επιρροής τρίτων χωρών στα Βαλκάνια θα βρεθεί στο επίκεντρο της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής στο Βουκουρέστι, στην οποία θα συμμετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι τέσσερις ηγέτες θα επιχειρήσουν να βρουν κοινό έδαφος, αναδεικνύοντας συνεκτικούς κρίκους και διαμορφώνοντας σαφές πλαίσιο σχέσεων, τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες χώρες και σχηματισμούς.

Παράλληλα θα επισφραγιστεί η ατζέντα έργων υποδομής που θα προωθηθούν στην Κομισιόν για να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Στη σύνοδο συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα οι τέσσερις ηγέτες θα συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, καθώς στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά της Σερβίας.

Διαφήμιση

Ωστόσο, υπό την πίεση της ΕΕ και του NATO, επί τάπητος θα τεθεί και ο ρόλος τρίτων χωρών στην περιοχή, ο αντίκτυπος των δράσεών τους και η ύπαρξη συντονισμένου σχεδίου αποσταθεροποίησης της περιοχής. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πρωτοβουλίες της Ρωσίας και της Τουρκίας. Το σκηνικό περιπλέκεται από την εγγύτητα της Σερβίας με τη Ρωσία και την επιμονή του Βελιγραδίου στην πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας, η οποία όμως πολιτικά δεν διασφαλίζεται λόγω της πολύ στενής σχέσης του προέδρου Βούτσιτς με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Διαβάστε  Η σημειολογία και τα κρυμμένα μηνύματα του διαγγέλματος Τσίπρα για το Σκοπιανό

Τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν αναγορεύεται επίτιμος δημότης σερβικής πόλης, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς προετοιμάζει την επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα και η Ρουμανία συγκρούεται με την ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπόικο Μπορίσοφ θα επιχειρήσουν να οριοθετήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι βαλκανικές χώρες θα διαμορφώσουν κοινό μέτωπο και θα επιδιώξουν την ευρωπαϊκή στήριξη, διασφαλίζοντας παράλληλα εδραιωμένες σχέσεις με τη Ρωσία και αποφεύγοντας να λάβουν ενεργό μέρος στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση της Μόσχας με το NATO.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Μίλησαν Τσίπρας-Ζάεφ, νέα επικοινωνία αύριο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προτείνει να υπάρξει αναζωογόνηση της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης», που είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή. Ο προεδρεύων της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο Μπόικο Μπορίσοφ την έθεσε ως προτεραιότητα της Βουλγαρικής Προεδρίας, για την οποία είχε πει ότι θα λειτουργήσει ως «Βαλκανική Προεδρία».

Στην Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής θα γίνει αμοιβαία ενημέρωση για τις περιφερειακές εξελίξεις, για την κατάσταση στο Κόσοβο και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Επίσης θα εξεταστούν θέματα συνεργασίας των τεσσάρων χωρών στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των μεταφορών κ.α.

Η σημερινή Τετραμερής Συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της Τριμερούς Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, στη Θεσσαλονίκη, τις διμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Καβάλα και των δύο Τετραμερών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, στη Βάρνα και στο Βελιγράδι, αντίστοιχα.

Διαβάστε  Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Το πρόγραμμα της Τετραμερούς Συνάντησης:

16:50-16:55

Αφίξεις των Ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας, και υποδοχή τους από την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας

17:15-18:15

Τετραμερής συνάντηση των Ηγετών

18:20-18:50

Κοινές δηλώσεις των Ηγετών προς τα ΜΜΕ

18:55-19:00

Οικογενειακή φωτογραφία

19:30-21:00

Επίσημο δείπνο

Πήγη: ΑΠΕ

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.