Υπερδιπλάσιο του στόχου αποδεικνύεται τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ανακοινώνονται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας και την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης το 2017 έναντι 2,6% που προέβλεπε η Eurostat. Σε χρημκούς όρους αυτό συνεπάγεται πλεόνασμα 7,08 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας και του 2016 που τελικά έκλεισε στο 3,9%, ήτοι στα 6,709 δισ. ευρώ.
Η υπεραπόδοση έρχεται μάλιστα παρά την διανομή του έκτακτου μερίσματος συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα, με βάση τον κανονισμό ESA, διαμορφώθηκε σε 4,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος αφορούσε σε πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, για το 2017, 3,5% το 2018 και την επόμενη χρονιά. Είναι η τρίτη χρονιά από το 2015 που ο προϋπολογισμός ξεπερνά τον στόχο. Η χώρα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 4,19% έναντι στόχου για μόλις 0,5%.
Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα που υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ (βάσει του ESA 2010) δεν ταυτίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του προγράμματος. Για το δεύτερο, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζονται με μεθοδολογία ESA 2010 και δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα μεα αυτά που περιλαμβάνει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας, καθώς μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Ωστόσο δεν υπάρχει σημαντική απόκλιση.
Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, καταγράφηκε πλεόνασμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το οποίο έφτασε στο 0,8% του ΑΕΠ ή στα 1,454 δισ. ευρώ. Για το 2016, το πλεόνασμα ήταν 0,6% ενώ ο προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμα για την περυσινή χρονιά. Η διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα σε σχέση με τον στόχο αλλά και πάνω από τον πήχη και του 3,5% αναμένεται να αποτελέσει το βασικό διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης οι οποίες ξεκινούν στις 14-15 Μαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 86,77 δισ. ευρώ, οριακά μικρότερα του 2016, οπότε ήταν 87,36 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες κινήθηκαν στα 85,322 δισ. ευρώ και ήταν λιγότερες αυτών του 2016 (86,271 δισ. ευρώ).