Ο Ερντογάν επελαύνει στα Βαλκάνια, αναγορεύεται επίτιμος δημότης σερβικής πόλης

Ο Ερντογάν επελαύνει στα Βαλκάνια, αναγορεύεται επίτιμος δημότης σερβικής πόλης

Κινήσεις που επιβεβαιώνουν τη διεύρυνση της τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια και την προσπάθεια πολύπλευρου ελέγχου περιοχών στα Βαλκάνια, κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, στρατηγική που φαίνεται ότι είναι σε αρμονία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και στοχεύει στη ναρκοθέτηση της ευρωατλαντικής προοπτικής τους.

Μπορεί η Ρωσία να διατηρεί προνομιακή σχέση με τη Σερβία και οι επαφές μεταξύ των προέδρων Βούσιτς και Πούτιν να είναι στην καλύτερη φάση, ωστόσο η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία για να καθιερωθεί ως περιφερειακή υπερδύναμη και να αποκομίσει οφέλη, στο πλαίσιο της μαξιμαλιστικής εξωτερικής πολιτικής, προσπαθεί να εδραιώσει σχέσεις, να θέσει βάσης και να δημιουργήσει εξαρτήσεις με χώρες και περιοχές στα Βαλκάνια, πατώντας πάνω στο μουσουλμανικό στοιχείο.

Διαβάστε  Συνεχίζει με συλλήψεις Βρετανών, το πογκρόμ κατά των Κούεδων ο Ερντογάν

Η πολιτική που είναι παρόμοια με αυτή των αδελφών μουσουλμάνων, εστιάζει τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών στη βάση της θρησκείας και εν συνεχεία αναπτύσσει οικονομικούς δεσμούς οι οποίοι καθοδηγούν την πολιτική.

Διαφήμιση

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις της Τουρκίας στην πΓΔΜ, την Αλβανία -όπου χάνει ραγδαία έδαφος- και εσχάτως στη Σερβία και η Βοσνία -όπου κερδίζει.

Διαβάστε  Συγχαρητήρια Κομισιόν στον Ερντογάν, με βλέμμα στο προσφυγικό

Χαρακτηριστικό την ενίσχυσης των σχέσεων είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Νόβι Παζάρ, που έχει ως κυρίαρχο το μουσουλμανικό στοιχείο, θα αναγορεύσει τον Ταγίπ Ερντογάν σε επίτιμο δημότη, υπό τις ευλογίες του Σέρβου προέδρου, Βούσιτς και του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο δήμαρχος της σερβικής επισήμανε την καθοριστική συμβολή της Τουρκίας στη χρηματοδότηση έργων και σε επενδύσεις στις υποδομές και την οικονομία, καθώς και στις προσπάθειες για τη διατήρηση της πολιτικής κληρονομιάς.

Διαβάστε  Ριζοσπαστική τομή Ερντογάν στο στρατό

Διαφήμιση