Νέα τριμερής συνάντηση για το Σκοπιανό στη Βιέννη

Νέα τριμερής συνάντηση για το Σκοπιανό στη Βιέννη

Στο προσκήνιο επανέρχεται το Σκοπιανό, καθώς για την Τετάρτη 25 Απριλίου, προγραμματίστηκε νέα τριμερής συνάντηση στη Βιέννη, ενώ στην Αθήνα η κυβέρνηση εστιάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία γεννούν ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης.

Η νέα συνάντηση πριν την εκπνοή του μήνα είναι ενδεικτική των εντατικών διαπραγματεύσεων και της προσπάθειας να κλείσουν ανοιχτά ζητήματα που θα επιτρέπουν τη διαμόρφωση δύο βασικών εναλλακτικών σεναρίων για συμφωνία, έως τα μέσα Μαΐου.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν δηλώσεις από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, που δημιουργούσαν συγκρουσιακό κλίμα, ωστόσο ο ίδιος και ο υπουργός Εξωρικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατέβασαν τους τόνους στη συνέχεια και μετά από σχετικές παραινέσεις του Νίκου Κοτζιά.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Γερμανία ζητά υπομονή για το χρέος και ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό

Την περασμένη εβδομάδα, μετά από συνάντησή του με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικού -μια θέση που εξέφρασε και η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα, όμως, ο κ. Ζάεφ είχε δηλώσει ότι δεν διαμορφωθεί ακόμη οι προϋποθέσεις για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε  Ο Καμμένος επαναφέρει ζήτημα 180 βουλευτών για το Σκοπιανό

Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε πει σε δημοσιογράφους πριν από λίγο καιρό ότι σε περίπτωση που ακούσουν για συνάντηση του ιδίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό τότε οι διαπραγματεύσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε άλλες δηλώσεις του είχε τονίσει, επίσης, ότι η χώρα του δεν αποδέχεται ονομασία erga omnes omnes (για το εξωτερικό και το εσωτερικό) αλλά και τροποποίηση του Συντάγματος.

Τελικά, την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ Μίλε Μποσνιάκοφσκι είχε επιβεβαιώσει ελληνικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για συνάντηση για το ονοματολογικό, χωρίς ωστόσο, να δώσει στη δημοσιότητα την ημερομηνία.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Έτοιμη η συμφωνία λέει ο Ζάεφ

Η τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας της πΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στην Aχρίδα, κατά την οποία οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ανήγγειλαν ότι θα υπάρξουν νέες συναντήσεις, το προσεχές διάστημα, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Διαφήμιση