Διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα, επ αόριστον αναβολή της εφαρμογής των νέων κανόνων της ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια έχουν πυροδοτήσει τα στοιχεία που συνέλεξαν η EBA και η SSM από τα stress tests των τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να δημοσιευθούν στις 5 Μαΐου.
Αυτή τη στιγμή το stock των NPL’s αποτιμάται στα 759 δισ., για την εκκαθάριση του οποίου απαιτούντα κεφάλαια τουλάχιστον στο 20-30%, ενώ είναι αβέβαιο ακόμα και στην περίπτωση που αυτά συγκεντρωθούν αν θα είναι επαρκή για να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών.
Με το πρόβλημα όμως να βρίσκεται στο επίκεντρο, την ΕΚΤ να πιέζει για λύσεις και νέο μοντέλο διαχείρισης, οι αγορές νιώθουν ανησυχία, η οποία μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος δανεισμού για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η ΕΕ έχει επιλέξει να μην επωμιστούν οι κυβερνήσεις το κόστος εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά τις ευρωπαϊκές τράπεζες πιο εκτεθειμένες.
Οι τραπεζίτες θέλοντας να αποφύγουν νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου που θα οδηγούσε σε ευρείες μετοχικές ανακατατάξεις, θα στράγγιζε τις αγορές και θα αύξανε, κόστος δανεισμού και το ρίσκο χρεοκοπιών, πιέζουν για να κατέβουν οι τόνοι της ΕΚΤ, θα χαλαρώσει το εποπτικό πλαίσιο και να γίνει πιο “δημιουργική” διαχείριση των επισφαλειών.
Η ΕΚΤ εξετάζει τώρα, μετά από σκληρό lobbying, αν είναι αναγκαίες νέες πολιτικές αναφορικά με τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «ανάλογα με την πρόοδο που έχει γίνει από κάθε τράπεζα», ανέφερε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα και ότι τα επόμενα βήματα συνεχίζουν να αξιολογούνται. Πηγές της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters ότι αν εγκαταλειφθούν οι κανόνες, οι εποπτικές Αρχές θα συνεχίσουν την άσκηση πίεσης σε προβληματικές τράπεζες, κάνοντας χρήση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων τους.
Οι κανόνες όμως τα NPL’s δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία ρύθμισης και οργάνωσης του τραπεζικού συστήματος που “καίγεται”, καθώς έχουν προηγηθεί οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, η εφαρμογή των οποίων επίσης πάγωσε, μετά από μπαράζ γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών παρεμβάσεων. Η έλλειψη διαφάνειας που αυτό συνεπάγεται και η διαφορά φάσης του ευρωπαϊκού από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, αποτελούν μια ακόμη αιτία για την αύξηση του ρίσκου της περιοχής.
Το Συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) θα συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, με την τελική απόφαση να αναμένεται τον Ιούνιο, δήλωσε μία από τις πηγές.
Μία άλλη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ, που αφορά τα δάνεια που θα γίνουν «κόκκινα» στο μέλλον, συνάντησε αντιδράσεις από αρκετά μέλη της Ευρωβουλής, ιδιαίτερα από την Ιταλία, καθώς και από λομπίστες. Οι κατευθύνσεις αυτές δίνουν στις τράπεζες επτά χρόνια για να σχηματίσουν προβλέψεις για τα νέα ενυπόθηκα κόκκινα δάνεια και δύο χρόνια για τα δάνεια χωρίς ενέχυρα. Το αρχικό σχέδιο της ΕΚΤ προέβλεπε την εφαρμογή ανάλογων κατευθυντήριων γραμμών και για το απόθεμα των υφιστάμενων κόκκινων δανείων, αλλά αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο απίθανο, δήλωσαν πηγές της ΕΚΤ.