Η ΕΕ απειλεί το group Vizegrad με απώλεια πόρων προς την Ελλάδα

Η ΕΕ απειλεί το group Vizegrad με απώλεια πόρων προς την Ελλάδα

Διαρροές για επικείμενη αναδρομολόγηση πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με στόχο να ενταθούν οι πιέσεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κάνει η Κομισιόν, τη στιγμή, μάλιστα, που οι κυβερνήσεις τους αμφισβητούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη Δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των media.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των FT η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς δεκάδων δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης -όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία- σε χώρες που επλήγησαν σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση -όπως η Ισπανία και η Ελλάδα- φέρονται να σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες.

Διαβάστε  Ευρώπη: Η πΓΔΜ στον προθάλαμο, η Αλβανία από την πίσω πόρτα ενώ Τραμπ και Πούτιν καραδοκούν

Κατά το δημοσίευμα, στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού της «πολιτικής συνοχής», οι Βρυξέλλες επιθυμούν να βάλουν ένα τέλος στην πρακτική της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων με κριτήριο σχεδόν αποκλειστικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ευρύτερα κριτήρια που θα καλύπτουν και άλλους τομείς, από την ανεργία των νέων, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος, μέχρι τη μετανάστευση και την καινοτομία.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Σαλβίνι εγείρει θέμα διάλυσης της ΕΕ

Σύμφωνα με τους FT, οι ακριβείς λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμη υπό παρασκηνιακές συζητήσεις, αλλά διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η ανακατεύθυνση των πόρων από την Πολωνία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής προς τις χώρες του Νότου, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, ακόμη και σε περιφέρειες της Γαλλίας.

Διαβάστε  Η Ευρώπη δεν έχει μεταναστευτική πολιτική, δεν υπάρχει ούτε κοινός τόπος για αλλαγή του Δουβλίνου

Διαφήμιση