Στη σκιά της έντασης με την Τουρκία και ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπραγματεύεται με εταίρους και δανειστές για το πρόγραμμα της επομένης της εξόδου από το Μνημόνιο, το ΚΥΣΕΑ επισπεύδει την προμήθεια και αναβάθμιση εξοπλιστικών συστημάτων.
Μετά από την 8ετή κρίση οι δαπάνες για εξοπλισμούς έχουν μειωθεί σημαντικά, αν και παρέμειναν υψηλά ως ποσοστό του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, σε μια περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει διαρκώς την ένταση στο Αιγαίο.
Η αγορά και αναβάθμιση των εξοπλιστικών συστημάτων από την Ελλάδα συμπίπτει με την μετουσίωση του Ευρωστρατού, μέρος του οποίου είναι το κοινό ταμείο άμυνας, ενώ κινείται και στη γραμμή Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις χώρες του NATO, αν και η Ελλάδα παγίως κινείται πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ που προβλέπεται.
Υπ αυτό το πρίσμα η εξαγγελία και η έγκριση των δαπανών αποτελούν ένδειξη ισχυρής πολιτικής βούλησης, η οποία ενισχύει, σε οικονομικούς όρους, τις πολιτικές συμμαχίες της Ελλάδας και υπηρετεί το σκοπό της κάλυψης της Ελλάδας από τους σχηματισμούς στους οποίους ανήκει. Χρονικά, η απόφαση έρχεται τη στιγμή που η Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να αγοράσει οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρώπη, καθώς λόγω της προσέγγισης με τη Ρωσία, των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις με πολλές χώρες και του πογκρόμ κατά των Κούρδων, έχουν τεθεί εμπόδια.
Συνεπώς, η προοπτική ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύς των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας αποτελεί μιας πρώτης τάξεως διπλωματική κίνηση, η οποία έρχεται σε στιγμή που η Τουρκία έχει δεμένα χέρια και η Ελλάδα αποτελεί πάγιο πελάτη.
Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται, σήμερα, να δώσει το πράσινο φως για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16, επί τάπητος θα τεθούν επίσης, η χρονομίσθηση των γαλλικών φρεγατών και η παραγγελία νέων καθώς και η αναβάθμιση των υπολοίπων Mirage 2000 σε 2000-5. Νωρίτερα, η Διεύθυνση Εξοπλισμών υπέγραψε σύμβαση επέκτασης της ζωής οπλικών συστημάτων του στρατού με τη Ρωσία, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, κίνηση που εντάσσεται τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό διατήρησης των ισορροπιών μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας, επί του μεριδίου του εξοπλιστικού προϋπολογισμού της Ελλάδας.
Παρά τις διαδικασίες fast track και το κόστος του 1 δισ. το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 σχεδιάζεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2021, δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα.
Όσον αφορά τα Mirage οι Γάλλοι έχουν προτείνει αναβάθμιση των Mirage 2000 και 2000-5, όμως το κόστος ανέρχεται στα 860 εκατ. ευρώ και θεωρείται απαγορευτικό. Η Αθήνα θέλει να υπογράψει με το Παρίσι σύμβαση Follow On Support ώστε να έχει διαθέσιμα όσο το δυνατόν περισσότερα Mirage 2000-5, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα. Κι αυτό διότι τα γαλλικά αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν τους πυραύλους cruise τύπου Scalp που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία, το μοναδικό στρατηγικό όπλο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Το Πολεμικό Ναυτικό, αφού δεν κατάφερε να πείσει τις ΗΠΑ για την εκχώρηση των καταδρομικών Arleigh Burke στρέφεται τώρα στη χρονομίσθωση γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm, οι οποίες μπορούν να είναι άμεσα διαθέσιμες και διαθέτουν τεράστια ισχύ πυρός.