if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και ΕΕ με το πιστόλι στον κρόταφο

Ενδείξεις ότι το ξέσπασμα εμπορικού πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα μπορεί να αποφευχθεί καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κρατά το δάκτυλο στη σκανδάλη, απειλώντας με επιβολή δασμών στον χάλυβα και σε μεγάλο εύρος προϊόντων προς την Κίνα και την ΕΕ, πιέζοντας με τον τρόπο αυτό για την επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών.

Ακολουθώντας ιδιαίτερα επιθετική πολιτική απέναντι σε εταίρους και συμμάχους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί να ανατρέψει το εμπορικό status quo, εκτιμώντας ότι οι αντίπαλοί του δεν θα θελήσουν -κατά μόνας- να ανοίξουν εμπορικούς πολέμους και εικάζοντας ότι δεν θα συμμαχήσουν εναντίον του οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ωστόσο, η άμεση εξαίρεση Μεξικού και Καναδά και η προσωρινή αναστολή επιβολής δασμών στην Ευρώπη δείχνει διάθεση συμβιβασμού, από την πλευρά του Ντόνλαντ Τραμπ, κίνηση που η ΕΕ δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον ΠΟΕ εναντίον των δασμών που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα απαντά με αντίστοιχους δικούς της δασμούς, σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Ωστόσο, εσχάτως ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κίνα με στόχο να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ- εν μέσω προειδοποιήσεων από κεντρικούς τραπεζίτες, υπουργούς και εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών για τις συνέπειες, που θα έχει μία όξυνση των εμπορικών αντιπαραθέσεων- φαίνεται να έγιναν βήματα προσέγγισης των δύο πλευρών.

«Η κινεζική πλευρά έχει λάβει πληροφορίες ότι η πλευρά των ΗΠΑ θέλει να έρθει στο Πεκίνο για να συζητήσουμε τα οικονομικά και εμπορικά θέματα. Η Κίνα καλωσορίζει την εξέλιξη αυτή» αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά τις δηλώσεις του Στίβεν Μνούτσιν, με τις οποίες επιβεβαίωνε ότι εξετάζει την προοπτική ενός ταξιδιού στον ασιατικό δράκο. Η αμερικανική πλευρά αποφεύγει να ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής πάντως ποιες θα ήταν οι υποχωρήσεις της μίας και της άλλης πλευράς, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένας συμβιβασμός.

Ο Μακρόν ζητά οριστική εξαίρεση της ΕΕ από τις αμερικανικές κυρώσεις

Την οριστική εξαίρεση της Ευρώπης από τους αμερικανικούς δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, την παραμονή της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. «Δεν κάνεις πόλεμο με τους συμμάχους σου», τόνισε ο κ. Μακρόν, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Στις 8 Μαρτίου, ο κ. Τραμπ επικύρωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, εξαιρώντας προσωρινά από το μέτρο αυτό τον Καναδά και το Μεξικό. Λίγες ημέρες αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση εξαίρεσε προσωρινά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είπε (ο Τραμπ) ότι οι εξαιρέσεις ισχύουν μέχρι την 1η Μαΐου. Θα δούμε τι θα αποφασίσει την 1η Μαΐου. Απλώς αναρωτιέμαι: ποιες είναι οι προτεραιότητές μας;» σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αν κάνουμε πόλεμο με όλον τον κόσμο, εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη, πόλεμο με τη Συρία, πόλεμο με το Ιράν, αυτό το πράγμα δεν λειτουργεί».

ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν τους χαμηλότερους δασμούς

Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές καθώς και στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου εν γένει, αποτελεί αντιστροφή της πάγιας αμερικανικής πολιτικής για μείωση των δασμών και απελευθέρωση του εμπορίου.

Σήμερα, οι ΗΠΑ εφαρμόζουν μεσοσταθμικούς δασμούς 1,6% στις σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, επίπεδο που τοποθετείται ανάμεσα στα χαμηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ισοδύναμο με την ΕΕ και παρόμοιο με την Ιαπωνία. Οι δασμολογικοί συντελεστές της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρονται στο 2016 και σταθμίζονται με βάση τις εισαγωγές προϊόντων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένες εμπορικές συναλλαγές όπως η NAFTA.

Αν και οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες πιέζουν για χαμηλότερες εμπορικές τιμές, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, η Ινδία επιβάλλει σταθμισμένα μέσα τέλη 6,3%, ενώ στην Κίνα το ποσοστό είναι 3,5%. Οι αφρικανικές χώρες έχουν συγκαταλέγονται στους πρωτοπόρους των δασμών με τη Γκάμπια να φτάνει στο 16,93%. Οι Μπαχάμες είναι η χώρα με τον υψηλότερο μεσοσταθμικό συντελεστή παγκοσμίως στο 18,6%.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version