ΔΝΤ: Γάγγραινα η διαφθορά κοστίζει το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ

ΔΝΤ: Γάγγραινα η διαφθορά κοστίζει το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Τη διαφθορά στιγματίζει ως γενεσιουργό αιτία των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στοιχίζει συνολικά 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως, αποτελώντας εμπόδιο, παράλληλα, την ισότιμη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης

Όπως αναφέρεται στην έρευνα τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για δωροδοκίες φτάνουν τα 1,5-2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν όσο είναι το ΑΕΠ της Γαλλίας.

Το φαινόμενο πλήττει τόσο τις πλούσιες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά πρωτίστως τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ανακοίνωση-μήνυμα ΔΝΤ σε Ευρωπαίους: Μαζί σας δεν τελειώσαμε ακόμα

Το ΔΝΤ υιοθέτησε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορούν οι ομάδες του, μέσω των ετήσιων αποστολών τους, να αποτιμούν «τη φύση και τη σοβαρότητα» της διαφθοράς στις χώρες που επισκέπτονται. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.

«Ξέρουμε ότι η διαφθορά επηρεάζει τους φτωχούς (…) υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς», σχολίασε η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι «η διαφθορά ευδοκιμεί στο σκοτάδι».

Διαβάστε  Ανένδοτο το ΔΝΤ για μείωση χρέους, επίθεση στον ESM (ολόκληρη η έκθεση)

Σε ό,τι αφορά τη δράση του Ταμείου, όπως εξήγησε, «δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε στην πολιτική (των χωρών)», ωστόσο τόνισε ότι η εκπόνηση ενός προγράμματος οικονομικής στήριξης θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία «για να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για πρώτη φορά, εξάλλου, το Ταμείο σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στις πολυεθνικές εταιρείες που υιοθετούν πρακτικές διαφθοράς ή συμβάλουν στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει να εξεταστούν λεπτομερώς συμβάσεις εταιρειών ιδίως στους τομείς των εξορύξεων, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών που θεωρείται ότι πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο.

Διαφήμιση