Ανησυχητικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της Ελλάδας, καθώς παρά την αύξηση της κίνησης τον Φεβρουάριο, καταγράφηκε έλλειμμα 7 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, αντιστρέφοντας πλήρως την εικόνα.
Τον ίδιο μήνα του 2017 είχαμε πλεόνασμα 20 εκατ.ευρώ. Αν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συνεχίσαν να αυξάνονται, οι ταξιδιωτικές πληρωμές απογειώθηκαν. Αν και τα ποσά είναι οριακά και δεν γεννάται ουσιαστικό θέμα, η αύξηση της εξερχόμενης δαπάνης ανησυχεί.
Όπως προκύπτε από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ύξηση κατά 12,6% κατέγραψαν το Φεβρουάριο του 2018 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, φθάνοντας τα 152 εκατ. ευρώ, έναντι 135 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017, η οποία όμως υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 37,7% (Φεβρουάριος 2018: 159 εκατ. ευρώ, Φεβρουάριος 2017: 115 εκατ. ευρώ).
H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 8,9%, αλλά και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 10 ευρώ ή 3,4%. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αντιστάθμισε σε μικρό βαθμό το πλεόνασμα των υπόλοιπων υπηρεσιών και επηρέασε αρνητικά το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών.
Συνολικά το πρώτο δίμηνο του έτους είχαμε πλεόνασμα 7 εκατ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο έναντι έναντι πλεονάσματος 33 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μικρότερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (κατά 12 εκατ. ευρώ ή 4,2%) σε σχέση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών (κατά 38 εκατ. ευρώ ή 14,7%). H αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα της ανόδου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 12,7%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 7,6% και διαμορφώθηκε στα 279 ευρώ. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 1,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.