Το Μαξίμου απαντά στον Ερντογάν: Η σημειολογία της ανακοίνωσης

Το Μαξίμου απαντά στον Ερντογάν: Η σημειολογία της ανακοίνωσης

Θέση με την οποία αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις που απορρέουν από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έλαβε το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του, απορρίπτοντας -παράλληλα- απριόρι ενδεχόμενη προσπάθεια αντιπαράθεσης του ζητήματος της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών “με άλλα ζητήματα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, έρχεται μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων στα ελληνικά media, ανάρτηση στο twitter του υπουργού Άμυνας και δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ταυτιζόμενη απόλυτα με το ύφος και τις θέσεις του Προκόπη Παυλόπουλου και με σαφείς αποστάσεις σε ρητορικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο από τις διατυπώσεις του υπουργού Άμυνας.

Με τον τρόπο αυτό επισφραγίζεται το ύφος και ο τόνος της απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο Πάνος Καμμένος μένει μόνος, εκτεθειμένος και απομονωμένος σε θεσμικό επίπεδο, στη σκληρή -έως και εμπρηστική- γραμμή απέναντι στην Τουρκία.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Άγριο πογκρόμ Ερντογάν, απολύει 18,600 με ένα διάταγμα

Στις δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Προκόπη Παυλόπουλο δίνοντας ενδείξεις καλής χημείας. Αν και το Μαξίμου διατυπώνει ευθαρσώς επιφυλάξεις και ζητά έμπρακτες αποδείξεις των προθέσεων, στόχος του Ταγίπ Ερντογάν ήταν να δείξει καλή διάθεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς οι πιέσεις εντείνονται.

Το Μαξίμου δεν απάντησε ευθέως στο σκέλος των δηλώσεων που έθετε επί τάπητος τη λογική της ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους, παρά τα δημοσιεύματα των media που έθεταν ερμηνευτικά το ζήτημα. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απέφυγε ακόμα και αναφορά στο σενάριο, κάτι που έπραξε ο υπουργός Άμυνας, θέλοντας να επιβεβαιώσει τη ρητορική του περί “ομηρίας”.

Διαβάστε  Τα δύο στοιχήματα του Ερντογάν για τις αυριανές εκλογές

Σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το γεγονός ότι η δήλωση έρχεται από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, όχι από τον ίδιο ή τον υπουργό Εξωτερικών, παρά την προσωπική αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα. Επιλέγοντας τη στρατηγική αυτή ο πρωθυπουργός δείχνει ότι αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις, δεν ανοίγει όμως δίαυλο απευθείας επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο εάν δεν μετουσιωθούν σε πράξεις, όπως ρητά αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

«Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος.

Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.

Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».

Διαφήμιση