Σολτς: Κλειδί η συμμετοχή του ΔΝΤ για μείωση του χρέους

Σολτς: Κλειδί η συμμετοχή του ΔΝΤ για μείωση του χρέους

Κοντά σε συμφωνία για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της Ελλάδας με τους θεσμούς και τους εταίρους στην ΕΕ, βρίσκεται οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, όπως αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από την Ουάσγιγκτον όπου βρίσκεται για την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε, ωστόσο, ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα πάρει αρκετές εβδομάδες ακόμη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ μειώνει την περιπλοκότητα για την αποδοχή μιας συμφωνίας ελάφρυνσης του χρέους στη γερμανική Βουλή.

Οι θέσεις που διατύπωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επιβεβαιώνουν την αίσθηση προσέγγισης με το ΔΝΤ που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, γεγονός που στρέφει την προσοχή πλέον στα διαδικαστικά και τις διατυπώσεις, ζητήματα τα οποία δεν και τυπικά, έχουν στο παρελθόν αποδειχθεί άκρως ουσιαστικά.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Συμφωνία για όλα στο Eurogroup

Όπως μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, τονίζοντας ότι άλλαξαν πολλά τα τελευταία χρόνια. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η λύση θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες.

Σε ανάλογη ανταπόκρισή της υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει σύντομα να σταθεί στα δικά της πόδια» η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και άλλοι πιστωτές της Ελλάδας «προετοιμάζουν το τέλος του τελευταίου προγράμματος στήριξης», αλλά και ότι «στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης βρίσκεται η περαιτέρω σχέση με την Ελλάδα».

Διαβάστε  Κατά της προληπτικής γραμμής Eurogroup και Γερμανία

«Βρισκόμαστε αρκετά κοντά σε ένα κοινό συμπέρασμα», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα RP, ο Γερμανός υπουργός από την Ουάσιγκτον, o οποίος ωστόσο εμφανίστηκε να ακυρώνει τις προσδοκίες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο Ecofin που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Σόφια. Η λύση θα απαιτήσει «πολλές ακόμη εβδομάδες» προειδοποίησε ο κ. Σολτς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χώρες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να συγκρούονται με το ΔΝΤ, το οποίο αποτιμά την κατάσταση στην Ελλάδα λιγότερο αισιόδοξα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε το Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με κεφάλαια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ. «Με αυτό η νέα κυβέρνηση θα εκπλήρωνε μια υπόσχεση της προηγούμενης για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Χωρίς αυτό το βήμα, μια κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή για νέα ελάφρυνση του χρέους θα είναι πιο δύσκολη.

Διαβάστε  Σε "ανένδοτο" η Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος

Διαφήμιση