Παρέμβαση Fitch στο Σκοπιανό, θεωρεί αναπόδραστη την αλλαγή Συντάγματος

Παρέμβαση Fitch στο Σκοπιανό, θεωρεί αναπόδραστη την αλλαγή Συντάγματος

Έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές της πΓΔΜ εξέδωσε η Fitch αναδεικνύοντας ως μείζονος σημασίας ζήτημα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξαρτάται από τεην επίλυση του ονοματολογικού με τη Ελλάδα.

Ο οίκος αναφέρει ότι η επίτευξη λύσης είναι πολιτικά δύσκολη καθώς απαιτεί αναθεώρηση Συντάγματος, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πολιτική διαχείριση του.

Διαβάστε  Σε προδιαγεγραμμένη τροχιά ελεγχόμενης σύγκρουσης

Η Fitch σκιαγραφεί ένα ιδιαίτερα αβέβαιο τοπίο, καθώς όπως αναφέρει σε έκθεσή ακόμα και να επιλυθεί το ονοματολογικό η ένταξη στην ΕΕ απέχει αρκετά χρόνια. Οι οίκος αναφέρει ότι εάν τελικά εγκριθεί επισήμως τον Ιούνιο η πρόταση της Κομισιόν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα είναι μία εξέλιξη, που θα βοηθήσει τη χώρα να παραμείνει σε σωστή κατεύθυνση οικονομικής πολιτικής και να ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθειά της.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Στην ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών, διαδήλωση του VMRO απ' έξω

Ειδικότερα, η Fitch επισημαίνει ότι η ένταξη εξακολουθεί να εξαρτάται από την επίλυση του θέματος της ονομασίας με την Ελλάδα.

«Μένει να φανεί εάν η σύσταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης θα ωθήσει προς την επιδίωξη ενός συμβιβασμό τις δύο χώρες»

αναφέρει ο οίκος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η λύση είναι «πολιτικά δύσκολη» και ενδεχομένως να απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε  Δύο όρους για ψηφίσει το ΚΙΝ.ΑΛ τη συμφωνία θέτει η Φώφη Γεννηματά

Διαφήμιση