Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, δεν είναι “θεωρία συνωμοσίας”

Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, δεν είναι “θεωρία συνωμοσίας”

Ο άνθρακας και το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι επικίνδυνες ενώσεις, βρίσκονται παντού στο φυσικό μας περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι ότι από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης στον 19ο αιώνα η ανθρωπότητα έχει αυξήσει σταθερά την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης.

Το διοξείδιο του άνθρακα, ή CO2, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αέρια θερμοκηπίου και κατά συνέπεια η γενεσιουργός αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ και το το επιτελείου του έχουν υποτιμήσει την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής καταντώντας τη φάρσα, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν αβιαστα ότι δεν πρόκειται για «κινεζική φάρσα».

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το Κέντρο Ανάλυσης Πληροφοριών Διοξειδίου του Άνθρακα (CDIAC), περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι άνθρακα έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και την παραγωγή τσιμέντου από το 1751, το ήμισυ των οποίων εκπέμπεται από τη δεκαετία του 1980.

Το infographic δείχνει ότι η καύση υγρών και στερεών ορυκτών καυσίμων προκαλεί περίπου τα τρία τέταρτα όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία ανήλθαν σε 9,9 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως το 2014.

Οι εκπομπές που προκλήθηκαν από την παραγωγή τσιμέντου, το κύριο συστατικό του σκυροδέματος, ανήλθαν στο 5,8% το 2014. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας το CO2 εκπέμπεται όταν θερμαίνεται ασβέστη για να μετατραπεί σε κλίνκερ.