Η Fitch αναβάθμισε την Κύπρο, “Αχίλλειος πτέρνα” οι τράπεζες

Η Fitch αναβάθμισε την Κύπρο, “Αχίλλειος πτέρνα” οι τράπεζες

Την αναβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Κύπρου ανακοίνωσε η Fitch, εκτιμώντας ότι η έως τώρα εξέλιξη της οικονομίας της χώρας έχει οδηγήσει σε αισθητή βελτίωση της ευελιξίας της εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας.

Οι αναλυτές του οίκου εστιάζουν, όμως, στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο ταλανίζεται από το υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων και τις περιορισμένες, ακόμη, καταθέσεις, επισημαίνοντας ότι η αδυναμία του τραπεζικού τομέα παραμένει κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά.

Διαβάστε  Η Fitch υποβάθμισε την Τουρκία

Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά μία βαθμίδα στο ΒΒ από BB+, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται μια ανάσα πριν την επιστροφή της στα ραντάρ των επενδυτών, κάτι που αναμένεται να συμβεί σύντομα, καθώς η Fitch διατηρεί θετικές προοπτικές.

Διαφήμιση

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου η Κύπρος έχει πετύχει να επωφεληθεί τα μέγιστα από την πολύ ισχυρή κυκλική οιοκνομική ανάκαμψη αλλά και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα έχει προσελκύσει μεγάλες ξένες άμεσες επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των κατασκευών, ενώ έχει βγει με επιτυχία στις αγορές.

Διαβάστε  Κύπρος: Με 3,8% έτρεξε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Διαφήμιση