Τρεις απειλές για την παγκόσμια οικονομία βλέπει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ

Τρεις απειλές για την παγκόσμια οικονομία βλέπει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ

Για κρυμμένους κινδύνους που υπερβαίνουν τις επιπτώσεις των εμπορικών αντιπαραθέσεων προειδοποίησε ο Κινέζος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Tάο Ζανγκ, μιλώντας στο CNBC, επισημαίνοντας ότι το διεθνές οικονομικό σκηνικό είναι ευμετάβλητο και ευάλωτο.

Μεταξύ άλλων ο Ζανγκ επισήμανε ότι, παρά τη «λιακάδα», που βλέπουμε σήμερα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τα σύννεφα θα μπορούσαν πολύ σύντομα να πυκνώσουν στον ορίζοντα. Πέραν των εντάσεων στο εμπορικό μέτωπο, υψηλοί παραμένουν, όπως είπε, οι κίνδυνοι τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο χρηματοοικονομικό πεδίο.

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Στο εμπορικό μέτωπο αναγνώρισε πως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στη διάθεση των ειδικών διάφορα μοντέλα για τον υπολογισμό των επιπτώσεων από έναν εμπορικό πόλεμο, η πραγματικότητα είναι συχνά πολύ πιο σύνθετη και απρόβλεπτη από τη θεωρία.

Διαφήμιση

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, χαρακτήρισε ανησυχητική την εξέλιξη του παγκόσμιου χρέους, που όπως θύμισε είναι σήμερα υψηλότερο από ό,τι κατά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης την περίοδο 2008-09. «Πρέπει να είναι όλοι σε επαγρύπνηση» διεμήνυσε. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να τηρήσουν ισορροπίες στην προώθηση επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών, ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτές θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη αντί να φουσκώσουν το βάρος του χρέους.

Διαβάστε  Η Κομισιόν βλέπει Trump-effect στην ανάπτυξη, όχι όμως στην Ελλάδα

Στο χρηματοπιστωτικό πεδίο υπογράμμισε πως η προσπάθεια εξυγίανσης και εφαρμογής αυστηρότερων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας για τους συστημικούς οργανισμούς συνεχίζεται.

Διαφήμιση