Τη συμφωνία του ΔΝΤ με τη Γερμανία για την αρθρωτή μείωση του χρέους σε συνάρτηση με τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων ανήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.
Ο Πολ Τόμσεν ζήτησε άμεση συμφωνία για τα μέτρα και σταδιακή εφαρμογή τους από τον Αύγουστο, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η τελευταία αξιολόγηση.
«Αυτό που χρειάζεται είναι συμφωνία για τη μεθοδολογία, τα μέτρα και τις αρχές και μετά το τέλος του προγράμματος θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα με βάση και την ανάλυση της βιωσιμότητα του χρέους. Ορισμένα μέτρα θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πλαίσιο ενός αυτοποιημένου μηχανισμού».
Η διατύπωση αυτή δείχνει ότι το ΔΝΤ αποδέχεται τη γερμανική πρόταση για σύνδεση μέτρων με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κατ ουσία έναν πόλο αισθητά διαφοροποιημένο από αυτόν της Αθήνας με την Κομισιόν, που ζητούν μόνο το “γαλλικό κλειδί”.
Όπερ σημαίνει ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με την πρόταση του ESM για σύνδεση του μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους και μεταρρυθμίσεις, εκτός από την αναπτυξιακή ρήτρα που προωθούν η Κομισιόν και η Αθήνα.
Ο Πολ Τόμσεν επισήμανε επίσης ότι η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ερωτηθείς αν μία καθαρή έξοδος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, δεδομένου ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα μένει έξω από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι αυτό αποτελεί απόφαση της Ελλάδας αλλά ότι η πρόσβαση στις αγορές θα εξαρτηθεί από την διατήρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
«Δεν έχω αμφιβολία πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους (…) αλλά αυτό πρέπει να γίνει με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο»,
τόνισε.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος του Ταμείου ζητά από την Ελλάδα να αναθεωρήσει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί, αποφεύγοντας παράλληλα να αποκλείσει το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης του αφορολόγητου για τις αρχές του 2019. Ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι οι πολιτικές της Αθήνας βασίζονται στην υπερφορολόγηση μικρής φορολογικής βάσης και στις περικοπές δημόσιων δαπανών, συνταγή που δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Εξήγησε ότι στόχος του Ταμείου στις συζητήσεις των επόμενων μηνών δεν θα είναι τόσο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά η διαμόρφωση φορολογικών πολιτικών που θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.
Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι το παράθυρο για ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κλείνει τον Αύγουστο του 2018 με την ολοκλήρωση του προγράμματος, λέγοντας ότι έγκριση για ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.
«Ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα», σημείωσε.