Ρωσικές τράπεζες πολιορκούν τα Βαλκάνια, για να παρακάμψουν τις κυρώσεις

Ρωσικές τράπεζες πολιορκούν τα Βαλκάνια, για να παρακάμψουν τις κυρώσεις

Να διασφαλίσει ικανό πάτημα στα Βαλκάνια επιχειρεί μέσω εξαγορών στον τραπεζικό τομέα η Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις και το εμπάργκο των ΗΠΑ και της Ευρώπης καθώς και η εξαίρεσή της από το διατραπεζικό σύστημα swift έχουν προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων, τα οποία το Κρεμλίνο επιχειρεί να επιλύσει επιθετικά, εδραιώνοντας σχέσεις και διαύλους που θα επιτρέπουν τη διαρκή και απρόσκοπτη κίνηση του χρήματος.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου laundromat στη Λετονία, που αποτελούσε κόμβο για τη διακίνηση ρωσικού χρήματος στην Ευρώπη, οι προσβάσεις έχουν περιοριστεί ασφυκτικά, καθώς πλέον η Κίνα, που αποτελεί προνομιακό εταίρο της Ρωσίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής προσέγγισης με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ επιδεικνύει δυσανεξία απέναντι το Κρεμλίνο.

Διαβάστε  Η Ευρώπη σε κίνδυνο: Τραμπ-Πούτιν απειλούν με όπλο την ακροδεξιά

Τούτων δοθέντων, η εδραίωση της Ρωσίας ως οικονομικού παράγοντα στα Βαλκάνια, πριν αυτά “κλειδώσουν” στο ευρωατλαντικό σύστημα και ενώ διαθέτουν πολιτική ευελιξία και υστερούν οικονομικά, είναι μονόδρομος, ώστε να μπορέσει να σπάσει τις κυρώσεις, να δημιουργήσει ικανό χώρο και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ πολιτικά.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το Bloomberg, δύο ρωσικές τράπεζες είναι κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά σημαντικού μετοχικού μεριδίου σε έναν από τους μεγαλύτερους όμιλους λιανικής της Κροατίας. Η Κροατία επιλέγεται καθώς έχει ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Σερβία, είναι μέλος της ΕΕ και έχει υποβάλλει αίτηση ένταξης στο Ευρωσύστημα.

Διαβάστε  ΟΤΕ: Η Deutsche Telekom πήρε το 5%, το Δημόσιο 284 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική τράπεζα Sberbank και η ρωσική VTB ετοιμάζονται να μετατρέψουν δάνεια που έχουν χορηγήσει ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε μετοχές στην Agrokor, η οποία πέρυσι οδηγήθηκε σε χρεοκοπία εν μέσω καταγγελιών για λογιστική απάτη. Η συμφωνία κατέστη δυνατή μετά την απόφαση της Sberbank να αποσύρει σειρά αγωγών κατά της κορεατικής εταιρείας και από πιστωτής να μετατραπεί σε μέτοχος.

Δεν έχει ακόμη καθοριστεί το ύψος του μετοχικού μεριδίου, αλλά πρόκειται για μία επένδυση, η οποία θα ενισχύσει αισθητά την ρωσική παρουσία στη χώρα. Αν και η Sberbank υπογράμμισε ότι η κίνηση έχει ως στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, ο Ρώσος πρέσβης στο Ζάγκρεμπ δεν έχεασε την ευκαιρία να επισημάνει την πολιτική σπουδαιότητά της. «Αναρωτιέμαι γιατί οι Δυτικοί φίλοι σας, οι στρατηγικοί εταίροι σας, δεν ήρθαν να σας βοηθήσουν με την Agrokor» δήλωσε σε Κροάτες δημοσιογράφους. «Η Ρωσία για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε αξιόπιστη φίλη της Κροατίας και ό,τι κάνουμε εδώ το κάνουμε με στόχο να προωθήσουμε τη σταθερότητα της χώρας σας» πρόσθεσε.

Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Διαφήμιση