Πολλαπλούς κινδύνους εγκυμονεί για την Ελλάδα η διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά καθώς και ο χειρισμός της από τα ελληνικά media, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς για τα διεθνή. Ενώ η ελληνική διπλωματία καταγράφει νίκες στα σημεία έναντι της Τουρκίας, αναδεικνύοντας την Τουρκία ως περιφερειακό “ταραξία”, την ίδια στιγμή η Άγκυρα απαντώντας στις πιέσεις της ΕΕ χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης, το οποίο σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα σε στρατιωτικό επίπεδο, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί την ελληνική οικονομία.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα οδηγείται στην έξοδο από το Μνημόνιο και τώρα σχηματίζονται οι προβλέψεις και σκιαγραφούνται τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, η πορεία της τουριστικής κίνησης θα αποτελέσει σημαντική παράμετρο στην επίλυση της αναπτυξιακής εξίσωσης και κατ επέκταση και του χρέους. Ενδεχόμενη υποαπόδοση των προβλέψεων για τον τουρισμό, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας μπορεί να υποσκάψει την αναπτυξιακή πορεία και να προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την “καθαρή έξοδο”, την επόμενη ημέρα και την ελάφρυνση του χρέους.
Την εκμετάλλευση του προσφυγικού από την Τουρκία ως μοχλού πίεσης απέναντι στην Ευρώπη για την αντιστάθμιση των πολύπλευρων πιέσεων που δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν, εγείρει ως ζήτημα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επιστήσει την προσοχή διεθνών οργανισμών και παραγόντων στο ζήτημα της ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Το θέμα των επιπτώσεων της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο έθεσε προσφάτως, με δηλώσεις του από το Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να δώσει την αίσθηση των πολύπλευρων επιπτώσεων της στάσης της Τουρκίας και να αφυπνίσει εταίρους και συμμάχους ώστε να συμβάλλουν στην χαλιναγώγηση του Ταγίπ Ερντοηάν.
Η εξαγγελία πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο της Τουρκίας, για τις 26 Ιουνίου, αποτελεί επίσης έναν ακόμη αστάθμητο παράγοντα που θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις και κατ επέκταση τον τουρισμό και την οικονομία.
Αν σε αυτά προστεθεί ο προβοκατόρικος χειρισμός των εθνικών θεμάτων από τα ελληνικά media, τα οποία όχι απλά αναπαράγουν την ένταση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δρουν ενισχυτικά στο μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα, τότε διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό τοπίο που ισοδυναμεί με “εκδρομή σε ναρκοπέδιο”.
Το προσφυγικό
Την εκμετάλλευση του προσφυγικού από την Τουρκία ως μοχλού πίεσης απέναντι στην Ευρώπη για την αντιστάθμιση των πολύπλευρων πιέσεων που δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν, εγείρει ως ζήτημα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επιστήσει την προσοχή διεθνών οργανισμών και παραγόντων στο ζήτημα της ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Σε αυτή τη φάση και ενώ η θερινή περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, η ένταση στο Αιγαίο και η αύξηση των προσφυγικών ροών είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος συνδυασμός που μπορεί να ανακόψει το διαρκώς ενισχυόμενο τουριστικό ρεύμα, υποσκάπτοντας παράλληλα τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αν και όλες οι εξελίξεις έχουν αντίκτυπο και στην τουριστική οικονομία της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει ότι τέτοια ρίσκα τα θεωρεί αποδεκτά και τα αναλαμβάνει όταν θέλει να απαντήσει στην Ευρώπη.
Η πίεση αυξάνεται, παράλληλα, από την αναζωπύρωση μετώπων στη Συρία, τόσο λόγω της εισβολής της Τουρκίας όσο και εξαιτίας της προσπάθειας Άσαντ-Ρωσίας να ελέγξουν πλήρως τη Νότια και Κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα την εμπλοκή και Δυτικών δυνάμεων, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ασταθές τοπίο.
Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ο Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης έχουν απειλήσει να “ανοίξουν τη στρόφιγγα” στο προσφυγικό και να πλημμυρίσουν την Ευρώπη, ενώ αρκετές φορές έχουν κάνει λόγο και για τη διέλευση τρομοκρατών.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Βίτσας μίλησε για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή προκαλώντας αύξηση στις προσφυγικές ροές. «Όπου υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις υπάρχουν πρόσφυγες, αυτό είναι κάτι παραπάνω από κανόνας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε αυξημένες ροές και πολύ μεγάλη πίεση από την άποψη των ροών στον Έβρο».
Αναφερόμενος στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας ο υπουργός ανέφερε πως αυτή
«προβλέπει και για τον Έβρο ότι η Τουρκία πρέπει να παίρνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα, γι’ αυτό άλλωστε δίνονται τόσα χρήματα στην Τουρκία».
Ακόμη, ο κ. Βίτσας, εξέφρασε την ανησυχία
«να αξιοποιηθεί το προσφυγικό ως πίεση προς την Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν υπάρχει καμία διεθνής νομιμοποιητική βάση και καμία ηθική βάση να χρησιμοποιείς ανθρώπους που βρίσκονται σε μία τρομερά δύσκολη κατάσταση, όπως είναι οι πρόσφυγες, ως μέσο πίεσης σε μία άλλη χώρα».
ενώ πρόσθεσε ότι:
«Το βασικό ζήτημα είναι τι κάνουμε σχετικά με την κατάσταση και πώς γενικά την αντιμετωπίζουμε και τη διαχειριζόμαστε. Ένα κομμάτι αφορά τις σχέσεις που έχουμε με την ΕΕ, τις οποίες θα πρέπει να ενδυναμώσουμε. Κι από την άλλη πλευρά να έχουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας και με την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω για τους πρόσφυγες τη λέξη “αντιμετωπίζω”. Όταν κάποιος πρόσφυγας έρθει στην Ελλάδα και αφού εξεταστεί η αίτηση ασύλου του πρέπει να τον περιθάλψουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε»
πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών ο κ. Βίτσας τόνισε πως από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει διαχειριστεί με επιτυχία τις μεγάλες συγκεντρώσεις της Ειδομένης και του Πειραιά μετά το κλείσιμο των συνόρων, θα διαχειριστεί και αυτό.
«Η κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη και στη Σάμο δεν είναι καλή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι και κακή»
σημείωσε.