Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές, ανησυχεί τις Βρυξέλλες η απόφαση του ΣτΕ για την ελεύθερη κίνηση

Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές, ανησυχεί τις Βρυξέλλες η απόφαση του ΣτΕ για την ελεύθερη κίνηση

Σαφώς ενισχυμένες είναι οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, από τις αρχές του έτους, γεγονός που αποδίδεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει το ζήτημα σε μοχλό πίεσης έναντι της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 244 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο το τελευταίο πενθήμερο -από τη Δευτέρα 16 Απριλίου μέχρι και σήμερα, Παρασκευή, το πρωί. Το ίδιο διάστημα στη Χίο πέρασαν 60 άτομα ενώ οι ροές προς τη Σάμο ήταν μηδενικές.

Διαβάστε  Αναρμόδια δήλωσε η Βουλή για τη Novartis, ο λόγος στη Δικαιοσύνη

Από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.006 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 1.184 πέρασαν στη Λέσβο, 435 στη Χίο και 387 στη Σάμο.

Διαφήμιση

Παράλληλα την αύξηση των ροών εκτιμάται ότι μπορεί να επιτείνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επιτρέπει σε όσους πρόσφυγες φτάνουν στο εξής στην Ελλάδα, να μετακινούνται ελεύθερα εντός της χώρας, την ώρα που όσοι βρίσκονται ήδη σε Μυτιλήνη, Σάμο Χίο, Λέρο, Ρόδο και Κω ήδη και ζουν σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016 θα παραμείνουν σε αυτό.

Διαβάστε  Ράλι στα ελληνικά ομόλογα

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ένωσης χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στο Euractiv την απόφαση ως πηγή «μεγάλης ανησυχίας».

Η προοπτική νέων αφίξεων, που θα μπορούν γρήγορα να φτάνουν από τα νησιά στην κυρίως χώρα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ε.Ε. να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες από το να εγκαταλείπουν την Τουρκία

όπως εξήγησε.

Διαβάστε  Γιατί ο Πάιτ χαιρετίζει τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας

Eν πολλοίς οι Βρυξέλλες, όπως επισημαίνει το Euractiv, φοβούνται ένα νέο κύμα προσφύγων, που θα είναι δύσκολο να συγκρατηθεί στην Ελλάδα.

Διαφήμιση