Ανησυχητικές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζει “διαφορές” Ελλάδας-Τουρκίας

Ανησυχητικές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζει “διαφορές” Ελλάδας-Τουρκίας

Ανησυχία εμπνέουν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς δεν επιμένει μόνο στην πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά κάνει ένα βήμα ακόμη, ζητώντας από τις δύο χώρες να επιλύσουν “διαφορές” με διμερείς διαπραγματεύσεις.

Η τοποθέτηση αυτή του Γενς Στόλτενμπεργκ έρχεται μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος-κόλαφο από το Ευρωκοινοβούλιο για την Τουρκία, όσον αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, και την επίσης απογοητευτική για την Άγκυρα έκθεση της Κομισιόν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η επαναφορά του θέματος, με την έκκληση για διμερείς διαπραγματεύσεις από τον επικεφαλής του NATO είναι ενδεικτική τους διεθνούς lobbying της Τουρκίας, η οποία αναζητά κάλυψη έναντι της Ελλάδας στα διεθνή φόρα.

Διαφήμιση

«Υπάρχουν ως γνωστόν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Καλώ την Τουρκια και την Ελλάδα να λύσουν τις διαφορές τους σε πνεύμα καλής γειτονίας και στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων»

δήλωσε ο Στόλντεμπεργκ στα «Νέα» κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Χάγη.

Η διατύπωση “Υπάρχουν ως γνωστόν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών” αποτελεί την πρώτη αναγνώριση από το NATO των τουρκικών θέσεων, έναντι των ελληνικών, καθώς η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει διμερείς διαφορές με την Τουρκία, αλλά υποστηρίζει ότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας αντιβαίνουν το διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Στόλντεμπεργκ, χαιρετίζοντας την πρόσφατη συνομιλία Τσίπρα-Γιλντιρίμ «για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά» υπογράμμισε:

Δεν θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να εισέλθει το ΝΑΤΟ στα συγκεκριμένα θέματα που προκαλούν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Κρατώντας ίσες αποστάσεις σημείωσε ότι «και οι δύο χώρες είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και μέλη της συμμαχίας για αρκετές δεκαετίες» τονίζοντας ότι και οι δύο συμβάλλουν στις αποστολές, τις επιχειρήσεις και τη συλλογική άμυνα.

Διαφήμιση