Δηλώσεις που στόχο έχουν να επιδείξουν σύμπνοια στο θέμα της εποπτείας της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα κάνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, θέλοντας να εξισορροπήσει τις αναφορές υπέρ της καθαρής εξόδου και του τέλους των Μνημονίων.
Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της στην ευρωζώνη, αφού τερματιστεί το πρόγραμμα στήριξης την 20ή Αυγούστου, για να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί.
«Θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε μια διευθέτηση μετά το πρόγραμμα, η οποία θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής, τα επόμενα χρόνια, των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, καθώς και τη συνέχιση της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής – η οποία όμως δεν θα είναι ένα μεταμφιεσμένο νέο πρόγραμμα»
αναμένεται να δηλώσει ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που θα εκφωνήσει αργότερα σήμερα στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσινγκτον.
Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο, θα ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά τη δημοσιονομική της πολιτική και θα υπόκειται σε λιγότερο λεπτομερή αξιολόγηση σε ετήσια βάση, τη λεγόμενη επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.