Το ζήτημα της χρήσης χημικών όπλων επανέρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την εικαζόμενη επίθεση στη Ντύμα της Συρίας, στην οποία η Δύση απάντησε, πριν ακόμη ξεκινήσει η έρευνα του ΟΑΧΟ και παρά τις καταγγελίες της Ρωσίας και του Άσαντ ότι πρόκειται για προβοκάτσια.
Η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1997 και απέδειξε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο βήμα στην αποδιάρθρωση των παγκόσμιων αποθεμάτων χημικών όπλων. Μέχρι τον Απρίλιο του 2016, 192 κράτη ήταν συμβαλλόμενα μέρη σε αυτήν και μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, πάνω από το 96% των παγκοσμίως δηλωμένων αποθεμάτων χημικών όπλων είχαν καταστραφεί.
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) αναμένεται από στιγμή, σε στιγμή να ξεκινήσει τις έρευνές για την επίθεση. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση του Bashar al-Assad κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, αν και αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι εκθέσεις είναι “κατασκευασμένες”.
Η Συρία υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα (CWC) τον Σεπτέμβριο του 2013, μια συνθήκη όπλων που απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση χημικών όπλων.