Ο Ντιμιτρόφ έλαβε το μήνυμα Κοτζιά, κατεβάζει τους τόνους

Ο Ντιμιτρόφ έλαβε το μήνυμα Κοτζιά, κατεβάζει τους τόνους

Παρέμβαση με την οποία δείχνει ότι έλαβε το μήνυμα του Νίκου Κοτζιά για χαμηλότερους έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο N1, όπου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολυσχιδείς και ότι βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο επίπεδο, σημειώνοντας ότι η δημόσια διαπραγμάτευση δυσχεραίνεται από τις δηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να διακόπτει το μπαράζ δηλώσεων του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος με δηλώσεις του είχε δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει και ότι η προοπτική της λύσης απομακρύνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ και Ζάεφ έρχονται μερικές μέρες πριν την επίσκεψη της Γεντερίκα Μογκερίνι και του Γιοχάνες Χαν που θα θέσουν επί τάπητος την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ.

Διαφήμιση

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ επιχείρησε να θέσει το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα σε όλο του το εύρος, επισημαίνοντας ότι:

«Το όνομα αποτελεί μόνο τη μία πτυχή της διένεξης με την Ελλάδα. Αν ήταν μόνο ο προσδιορισμός στην ονομασία θα το λύναμε εύκολα το πρόβλημα»

Ο κ. Ντιμιτρόφ βρίσκεται στο Βελιγράδι για να συμμετάσχει σε πάνελ ευρωπαϊκής ΜΚΟ για τη συνεργασία στα Βαλκάνια ενώ δεν προβλέπεται συνάντηση του με τον ομόλογό του της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Διαβάστε  Αχτσιόγλου: Η υπογραφή συμφωνίας δεν είναι δεσμευτική

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση Ν1 αναφερόμενος στις συναντήσεις με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, τόνισε:

«Διεξάγουμε σκληρές διαπραγματεύσεις για να λύσουμε μία διένεξη με την Ελλάδα που είναι τόσο παλιά όσο και η ανεξαρτησία της χώρας μας. Προσπαθούμε, εδώ και κάποιους μήνες, να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Το θέμα αυτό για πολλά χρόνια είτε γινόταν αντικείμενο κατάχρησης είτε αγνοήθηκε. Κάποιες φορές πιστεύω ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση, άλλοτε πάλι ότι η λύση είναι ακόμη μακριά».

Ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι η προτάσεις Νίμιτς για το όνομα αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων.

«Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μας πρότεινε κάποιους προσδιορισμούς, Γκόρνα, Σέβερνα και άλλους, δεν αποκλείεται στην πορεία να προστεθούν κάποιοι νέοι προσδιορισμοί αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το τί θα συμφωνήσουμε με την Αθήνα»

ανέφερε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, ενώ σημείωσε ότι

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη φάση των διαπραγματεύσεων και όσο είμαστε αποκαλυπτικοί προς την κοινή γνώμη τόσο περισσότερο δυσκολεύουμε τη διαδικασία, διότι αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις τίποτε δεν είναι συμφωνημένο»

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί στην ουσία την απάντηση στις “νουθεσίες” του Νίκου Κοτζιά και δείχνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών βρίσκονται στην ίδια σελίδα, ενώ καταδεικνύει ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού κινούνται σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης.

Διαβάστε  Ο Καμμένος επαναφέρει ζήτημα 180 βουλευτών για το Σκοπιανό

Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του να λυθεί το πρόβλημα μέσα στο 2018 και επανέλαβε τη φράση του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά ότι «η ιστορία θα πρέπει να αποτελεί σχολείο και όχι φυλακή».

Στην ερώτηση αν θα απομακρυνθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το κέντρο των Σκοπίων ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε:

«Έχουμε συστήσει μία επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού που ασχολείται με ολόκληρο το σχέδιο εξαρχαϊσμού των Σκοπίων. Εξετάζει τι θα μπορούσε να γίνει αλλά ακόμη δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Εγινε ό,τι έγινε στο παρελθόν, τώρα θα πρέπει να δούμε αν έχει κάποια σημασία αυτό που έγινε. Εγώ δεν είμαι ευτυχισμένος όταν βλέπω η New York Times να χαρακτηρίζει τα Σκόπια “πρωτεύουσα του κιτς”, θέλω η πόλη μου να είναι γνωστή από κάτι άλλο, όπως ήταν στο παρελθόν».

Ανέφερε επίσης ότι το 2014 ως στέλεχος του ΥΠΕΞ ήταν αντίθετος με το σχέδιο εξαρχαϊσμού των Σκοπίων εκφράζοντας δημόσια την άποψη ότι προσβάλει τη συλλογική νοημοσύνη και συνείδηση.

Διαβάστε  Ζάεφ: έχουμε αρχική και νομική συμφωνία, επίκειται επικοινωνία με Τσίπρα

Στην προτροπή της δημοσιογράφου της Ν1 να ακολουθήσει, στις συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά, την ιδιαίτερη διπλωματία του Ιβιτσα Ντάστιτς που τραγούδησε στον Ελληνα υπουργό, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε ότι οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες διαλύθηκαν σε πολύ μικρή ηλικία όταν διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει ταλέντο.

«Η μητέρα μου, η οποία είναι βιολίστρια, όταν προσπάθησε να μου μάθει να παίζω βιολί διαπίστωσε ότι δεν έχω ταλέντο. Ετσι, με μητρική στοργικότητα, μου συνέστησε να ασχοληθώ με κάτι άλλο στη ζωή μου. Νομίζω αν χρησιμοποιήσω αυτή την μέθοδο στην διπλωματία θα αποκτήσω μόνο εχθρούς και δεν θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα»

συμπέρανε στην συνέντευξη του στη Ν1 ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Διαφήμιση