Μυστική συνάντηση Πομπέο-Κιμ, προχωρούν οι διαπραγματεύσεις

Μυστική συνάντηση  Πομπέο-Κιμ, προχωρούν οι διαπραγματεύσεις

Την πραγματοποίηση μυστικής, προπαρασκευαστικής συνάντησης, του διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν αποκαλύπτει η Washington Post, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών και εξετάζει πιθανά μέρη για συνάντηση με τον ομόλογό του.

Ο επερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ταξίδεψε μυστικά στη Βόρεια Κορέα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών και συναντήθηκε με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη δύο πηγές ενήμερες για το ταξίδι.

Τη συνάντηση του απερχόμενου διευθυντή της CIA και επερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter.

Διαφήμιση

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά και δημιουργήθηκε μία καλή σχέση. Ήδη γίνεται εργασία επάνω στις λεπτομέρειες της Συνόδου Κορυφής. Η αποπυρηνικοποίηση θα είναι ένα καλό πράγμα για τον Κόσμο, αλλά και για τη Βόρεια Κορέα!»

ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ταξίδι του απερχόμενου διευθυντή της CIA και τη συνάντησή του με τον Κιμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι συνομιλίες που είχε ο Πομπέο ενίσχυσαν την πεποίθηση του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι εφικτό να γίνουν καρποφόρες διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά η επιτυχία τους δεν είναι εγγυημένη, ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Διαβάστε  Ο Τραμπ κάνει πίσω, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής με Κιμ

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως υπήρξαν επαφές «στο ανώτατο επίπεδο» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Πιονγιάνγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει υπάρξει απευθείας επαφή ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο πρώτος απαντώντας καταφατικά όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο.

«Είχαμε απευθείας συνομιλίες υψηλού επιπέδου, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε την Τρίτη, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, στη Φλόριντα.

Διαβάστε  Αμερικανοί στη Βόρεια Κορέα: Ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη σύνοδο Κιμ-Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για πραγματική ευκαιρία να λυθεί «ένα παγκόσμιο πρόβλημα», σημείωσε ωστόσο ότι «θα δούμε τι θα συμβεί, επειδή είναι το τελικό αποτέλεσμα που μετρά, όχι το γεγονός ότι σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση».

Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι εξετάζονται πέντε τοποθεσίες για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας στις αρχές Ιουνίου ή και νωρίτερα, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε  Double date Τραμπ-Πούτιν και Πομπέο-Λαβρόφ

Διαφήμιση