Με πογκρόμ κατά 3,000 στρατιωτικών ανοίγει την προεκλογική περίοδο ο Ερντογάν

Με πογκρόμ κατά 3,000 στρατιωτικών ανοίγει την προεκλογική περίοδο ο Ερντογάν

Με νέες εκκαθαρίσεις 3,000 στελεχών στις ένοπλες δυνάμεις ανοίγει η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, ένδειξη της πυγμής που σκοπεύει να επιδείξει έναντι των αντιπάλων του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν «δίκτυο» 3.000 ανθρώπων οι οποίοι υπηρετούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’90.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, όπου εγείρονται ανησυχίες για δυσανάλογα μέτρα απέναντι στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Η ΕΕ απευθύνει προειδοποίηση προς την Τουρκία για το κράτος Δικαίου και την απομάκρυνση από τα ευρωπαϊκά ιδανικά.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Μηνύματα Ερντογάν σε ΗΠΑ-ΕΕ για τους πραξικοπηματίες, συνεχίζεται το πογκρόμ (infographic)

Οι 3.000 στρατιωτικοί θα αποταχθούν εντός των επόμενων ημερών, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ κατηγορούν το δίκτυο «Χιζμέτ» (Υπηρεσία) του Φ. Γκιουλέν, το οποίο οι ίδιοι αποκαλούν «Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση» (FETO), ως τον οργανωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Διαβάστε  Τουρκία: Προσπάθεια επικοινωνίας του υπουργού Οικονομίας με τις αγορές

Το δίκτυο Γκιουλέν είχε σταθεί πολύτιμος σύμμαχος των ισλαμοσυντηρητικών του Τ. Ερντογάν στην προσπάθεια άρσης των κεμαλικών «εμποδίων» στη διακυβέρνησή του, ειδικά τη δεκαετία του 2000. Μετά το 2011 και ακόμη περισσότερο μετά το 2013, ωστόσο, τα δύο ισλαμικά ρεύματα έγιναν άσπονδοι εχθροί.

Ο κ. Τσανικλί, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό NTV, ανέφερε ότι τα πρόσωπα τα οποία βαρύνονται με υποψίες ότι σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, θα απολυθούν από τις θέσεις τους με την έκδοση ενός έκτακτου διατάγματος που θα υποβληθεί προς έγκριση στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Διαβάστε  Απόφαση-βόμβα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων καίει Βουλευτές και κόμματα

Η Τουρκία χαρακτηρίζει την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν ως τρομοκρατική και την ονομάζει FETO, ωστόσο καμία από τις χώρες της Δύσης δεν συναινεί και δεν εκδίδει πρόσωπα που κατηγορεί ο Ερντογάν για εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Διαφήμιση