Η Τουρκία “οπλίζει” τα Ίμια, προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα σε διεθνή αντιπαράθεση

Το εσωτερικό μέτωπο πυροδοτεί τη μαξιμαλιστική εξωτερική πολιτική και διεθνής στοχοποίηση οπλίζει το χέρι του Ταγίπ Ερντογάν

Η Τουρκία “οπλίζει” τα Ίμια, προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα σε διεθνή αντιπαράθεση

Να χρησιμοποιήσει το εθνικιστικό μένος που έχει δημιουργηθεί εντός Ελλάδας, την προσπάθεια των ελληνικών media να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή παρέμβαση ως μοχλό πίεσης για να σύρει την Ελλάδα σε δημόσια, διεθνή αντιπαράθεση για το Αιγαίο επιχειρεί η Τουρκία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, η οποία απαντά την ιδιαίτερα σκληρή και επικριτική έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση και στο ψήφισμα που υιοθέτησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Η Τουρκία σε μια μόνο ανακοίνωση θέτει όλα σχεδόν τα ζητήματα που επιχειρεί να περάσει τη δική της θέση έναντι του Διεθνούς Δικαίου ως προς την Ελλάδα και την ΕΕ, ξεκινώντας από τα Ίμια και φτάνοντας μέχρι τον συλλήβδην χαρακτηρισμό των κουρδικών οργανώσεων ως τρομοκρατικές, το FETO και το Κυπριακό. Στην ανακοίνωση τα Ίμια χαρακτηρίζονται τουρκικά, όπως ο θαλάσσιος και εναέριος χώρους τους, γίνεται αναφορά σε διμερείς αναφορές και επιχειρείται να δημιουργηθεί τετελεσμένο αμφισβητούμενων ζωνών.

Η στρατηγική αν και γνωστή ξενίζει ως προς την ένταση και τους αποδέκτες, προδίδοντας όχι απλά εκνευρισμό αλλά ένα νέο power play ενδεικτικό των προθέσεων και των στόχων, που δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε αμυντική διάρθρωση της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά η αίσθηση της στοχοποίησης ωθεί τον Ταγίπ Ερντογάν σε πρωτοφανείς ενέργειες αντίδρασης, οι οποίες δύσκολα μπορούν να χαλιναγωγηθούν χωρίς τη συμβολή της Ρωσίας.

Διαφήμιση

Αν και η ρητορική που χρησιμοποιείται συνάδει και επιβεβαιώνει τη μαξιμαλιστική εξωτερική της πολιτική, είναι επίσης ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει τη χώρα από την Ευρώπη και αναδεικνύει την προσπάθειά της να αμφισβητήσει απροκάλυπτα τη διεθνή έννομη τάξη, δράττοντας κάθε ευκαιρία και αρνούμενη τις συνομολογημένες συνθήκες όταν και όπου αυτές δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντά της.

Διαβάστε  Επίσκεψη-μήνυμα του Ευρωπαίου πρέσβη στην Τουρκία, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιβεβαιώνει, επίσης, το ρόλο του περιφερειακού ταραξία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πλέον να εκρηγνύεται τη στιγμή που πιέζεται από το εσωτερικό για πρόωρες εκλογές και ο διεθνής παράγοντας επιχειρεί να του φορέσει χαλινάρι. Το στοίχημα για τον Τούρκο πρόεδρο δεν είναι η επικράτηση στις προεδρικές εκλογές, η οποία θεωρείται δεδομένη, αλλά το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει και αν και σε πιό βαθμό η αντιπολίτευση και τα νέα κόμματα θα του κόψουν τις εθνικιστικές ψήφους.

Με αυτά τα δεδομένα η αμφισβήτηση συνθηκών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η μαξιμαλιστική εξωτερική πολιτική δεν είναι απλά μονόδρομος αλλά επιβεβλημένα, καθώς αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πετύχει επανεκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό πάνω από 50%, τότε από τον δεύτερο γύρο θα προκύψει μια ακόμη πιο ισχυρή και πιο εθνικιστική αντιπολίτευση.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία», ενώ «η στήριξη που παρέχεται ως “λευκή επιταγή” από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Διαβάστε  Η νέα κυβέρνηση του Ερντογάν δεν άρεσε στις αγορές

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι

«υπήρξε και πάλι απρόθυμη να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να τηρήσει μια αντικειμενική και ισορροπημένη στάση», αναφέροντας ότι «η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, αποτελεί μια σημαντική ανεπάρκεια».

Στην ανακοίνωση τονίζονται επίσης τα εξής:

«Στην έκθεση, παρόλο που αναφέρεται το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους. Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση των σχετικών απειλών για την ασφάλεια και του νομικού πλαισίου των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της. Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι».

«Στην πραγματικότητα», σημειώνεται, «τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK/PYD/YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ».

Διαβάστε  Σε stress test τα hot spots στα νησιά, υπερδιπλάσιοι οι μετανάστες

Αναφορικά με τα Ίμια, οι Τούρκοι σημειώνουν:

«Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βραχονησίδες του “Kardak” και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία. Η στήριξη που παρέχεται ως “λευκή επιταγή” από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε. Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό».

Παράλληλα, η Αγκυρα κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και κάνει λόγο για εκμετάλλευσης της ένταξης στην Ε.Ε. από τους Ελληνοκυπρίους.
press-release-regarding-the-2018-turkey-country-report-and-the-enlargement-strategy-paper-_-rep-of-turkey-ministry-of-foreign-affairs

Διαφήμιση