Η Γερμανία αίρει τους ελέγχους σε πτήσεις από την Ελλάδα

Η Γερμανία αίρει τους ελέγχους σε πτήσεις από την Ελλάδα

Την άρση των συστηματικών συνοριακών ελέγχων για τους επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, κίνηση που σηματοδοτεί την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας και την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας.

Όπως μεταδίδει η γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ενημέρωσε σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία ταυτόχρονα γνωστοποίησε και την απόφαση για παράταση των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με την Αυστρία, για επιπλέον έξι μήνες.

Όπερ σημαίνει ότι η Γερμανία παρατείνει την αναστολή της ισχύος της συνθήκης Σένγκεν, κάνει όμως βήματα στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Διαφήμιση

Οι συνοριακοί έλεγχοι είχαν εισαχθεί από την Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2015 και η τελευταία παράτασή τους εκπνέει στις 12 Μαΐου. Τον Νοέμβριο 2017, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ είχε δώσει εντολή για την επέκταση των ελέγχων και στις πτήσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπούν παράνομες είσοδοι στη χώρα.

«Οι έλεγχοι που γίνονται έκτοτε δεν έδειξαν κάτι αξιοσημείωτο σχετικά με κάποια “γκρίζα ζώνη” σε σχέση με παράνομες εισόδους με πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία. Για αυτό προβαίνουμε σε άρση των συστηματικών ελέγχων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι θα επανεισαχθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια, σε συνεννόηση με την Ελλάδα.

Με τη δήλωση αυτή ο Χορστ Ζεεχόφερ αδειάζει τον προκάτοχό του Τόμας ΝτεΜεζιέρ ο οποίος δήλωνε μεγάλες ροές παράνομης μετανάστευσης από την Ελλάδα.

Διαφήμιση