Συρία: 84 επιθέσεις με χημικά, 34 επιβεβαιωμένες

Συρία: 84 επιθέσεις με χημικά, 34 επιβεβαιωμένες

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανέλαβαν δράση το προηγούμενο Σάββατο βομβαρδίζοντας τη Δαμασκό και τη Χομς σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη δυνατότητα χρήσης χημικών από τον Άσαντ και να ανακόψουν την επέλαση ιρανικών δυνάμεων. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία χρησιμοποίησαν την επίθεση με χημικά ως αφορμή για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Άσαντ, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρούν, ενώ οι επιθέσεις με χημικά, παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα δεν δείχνουν να ανακόπτονται.

Οι συμμαχικές δυνάμεις έπληξαν με 105 πυραύλους 71 στόχους, οι περισσότεροι εγκαταστάσεις αποθήκευσης χημικών, εργαστήρια παραγωγής και θέσεις πυροβολικού, με απώτερο σκοπό την ανάσχεση της δυναμικής του Άσαντ και των συμμάχων του.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Παρόλο που η χρήση χημικών στη Ντούμα, όμως, δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πρώτη τέτοια επίθεση από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, ενώ δύσκολα θα είναι η τελευταία. Μια επίθεση εναντίον του Khan Shaykhun τον Απρίλιο του 2017 οδήγησε στην εκτόξευση των ΗΠΑ 59 πυραύλων κρουαζιέρας Tomahawk στη Shayrat Airbase.

Διαφήμιση

Η Human Rights Watch έχει καταγγείλει ότι έχουν σημειωθεί 85 επιθέσεις με χημικά σε ολόκληρη τη χώρα από το 2013 ενώ η ανεξάρτητη διεθνής εξεταστική επιτροπή για την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας επιβεβαίωσε 34 περιστατικά.

Διαβάστε  Η Σαουδική Αραβία αλλάζει, οι γυναίκες οδηγούν

Τρεις από τις επιβεβαιωμένες επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί με σαρίν, ενώ σε 26 επιθέσεις τα στοιχεία δείχνουν χλώριο. Ακόμα, ωστόσο, δεν έχει προσδιοριστεί το χημικό που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες πέντε επιθέσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της διοίκησης των ΗΠΑ, η επίθεση στη Ντούμα φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τόσο της φορμαρίνης και χλωρίου, ενώ οι μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν κυβερνητικά ελικόπτερα που πετάνε πάνω από την πόλη, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένα στοιχεία από υπολείμματα βόμβας βαρελιού χλωρίου. Τα βίντεο και τα φωτογραφικά στοιχεία δείχνουν επίσης συμπτώματα που σχετίζονται με την έκθεση στο χλώριο, ενώ οι γιατροί και οι οργανώσεις βοήθειας στο έδαφος έχουν επίσης αναφέρει ότι είναι συνεπείς με την έκθεση σε σαρίνη καθώς και με έντονη οσμή χλωρίου.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Διαφήμιση