Αυστηρή σύσταση στην Τουρκία και οδηγίες προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για ανάληψη δράσης όσον αφορά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακή της Αδριανούπολης, απευθύνει με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από σχετική πρόταση των Ελλήνων Ευρωβουλευτων.
Το ψήφισμα είναι ιδιαίτερα σκληρό για την Τουρκία και έρχεται ταυτόχρονα με την έκθεση προόδου της Κομισιόν η οποία επισημαίνει απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη, εντοπίζει υποχώρηση του κράτους Δικαίου, προβλήματα στα ανθρώπινα Δικαιώματα και κάνει λόγο για τάση συγκεντρωτισμού.
Η έκθεση και το ψήφισμα εκτιμάται ότι θα δυσχεράνουν, αν δεν μπλοκάρουν, τη ροή ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής βοήθειας για το προσφυγικό προς την Τουρκία, κίνηση που αποτελεί σαφή ένδειξη κλιμάκωσης της πίεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, νομικά τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικά ούτε για την Κομισιόν, ούτε για τα κράτη μέλη, ούτε και για το Συμβούλιο, ωστόσο αποτελούν μια σαφή ένδειξη του κλίματος, μια κίνηση υψηλής πολιτικής σημειολογίας και την καταγραφή του παλμού που διαμορφώνεται στην καρδιά της ΕΕ.
Σύμφωνα με το ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
– Καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν άμεσα στις δικαστικές διαδικασίες και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα
– Καλεί το Συμβούλιο, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να ζητήσουν τν άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε κάθε επαφή ή επικοινωνία που έχουν με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
-Καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν πιστά τις νομικές διαδικασίες, να σεβαστούν πλήρως, ως προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, που κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Γενεύης.
Τέλος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τον πρόεδρο του να προωθήσει το ψήφισμα στους προέδρους της Τουρκίας και της Ελλάδας, τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, την Κομισιόν και τις αρμόδιες αρχές των χωρών μελών και στο NATO.
Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος στο Στρασβούργο, παρουσία του Επιτρόπου ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, οι Ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν ως «απαράδεκτη» την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χωρίς να έχουν αποδοθεί κατηγορίες και κάλεσαν την Ε.Ε να λάβει πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και να ξανασκεφτεί σοβαρά πριν διαπραγματευθεί με μια Τουρκία που εξελίσσεται σε κράτος υπό αυταρχική διακυβέρνηση που περιφρονεί το κράτος Δικαίου.
Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ισπανός Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ, ζήτησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για την τύχη δύο Ελλήνων και συνεπώς Ευρωπαίων στρατιωτικών. «Οι δύο Έλληνες είναι και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί και αν δεν αφεθούν ελεύθεροι άμεσα θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Λόπεθ Ιστούριθ.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, που εκπροσωπούσε την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η κατάσταση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δημιουργεί ανησυχία για τους ίδιους και τις οικογένειές του και αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία. «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε απομακρύνεται διαρκώς από την Ε.Ε, ιδίως στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Στυλιανίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει επανειλημμένως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις πρακτικές., καθώς πέρα από τις διαφωνίες μας η συνεργασία μας είναι απαραίτητη. «Η κατάσταση στην Συρία απαιτεί συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές. Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει την τριβή και τις εντάσεις με τα κράτη μέλη μας. Αυτά είναι τα μηνύματά μας στον μόνιμο διάλογο με την Τουρκία. Οι υπηρεσίες της ΕΕ θα παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει και στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το καλό των δύο στρατιωτικών και των οικογενειών τους», δήλωσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ο Χρήστος Στυλιανίδης.