Περνούν με αμυχές από τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

Περνούν με αμυχές από τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

Με συστάσεις για τα κόκκινα δάνεια, τη λογιστική διαχείριση του ρίσκου και των σύνθετων προϊόντων και χωρίς αναπροσαρμογές στην αξία κτήσεων-εξασφαλίσεων ολοκληρώνουν οι ελληνικές τράπεζες τα stress tests, μετά από αρκετές αναθεωρήσεις του αρχικού μοντέλου και την προσθήκη παραδοχών που επιτρέπουν την προοδευτική λογιστικοποίηση ζημιών που έχουν ήδη καταγραφεί.

Ακόμη και με το δυσμενές σενάριο των stress tests, η Εθνική, η Alpha, η Πειραιώς και η Eurobank δεν θα χρειαστούν ουσιαστικά νέα κεφάλαια, ωστόσο τα stress tests της SSM δεν εστιάζουν στην κεφαλαιακή επάρκεια αλλά στην άμεση ρευστότητα, όπως αυτή καταγράφεται στο LCR. Όπερ σημαίνει ότι αν και οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα άμεσης ρευστότητας, καθώς η αγορά real estate είναι παγωμένη, η δευτερογενής αγορά δανείων υπολειτουργεί, οι καταθέσεις αυξάνονται με αργό ρυθμό και η πρόσβαση σε εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης παραμένει περιορισμένη.

Διαβάστε  Πέρασαν τα stress tests της Fed και 35 τράπεζες, αλλά...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4-5 Μαΐου, η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου, η οποία ωστόσο είναι μικρή, ενώ θα υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για την υλοποίησή της, που συνεπάγεται ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υποστούν απώλειες οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Fed έκοψε τη Deutsche Bank για τρίτη χρονιά, με αστερίσκο πέρασαν Goldman και Morgan Stanley

Χωρίς αύξηση κεφαλαίου, αλλά με αστερίσκους ολοκληρώνεται η άσκηση για την Εθνική Τράπεζα, καθώς το ναυάγιο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της θυγατρικής στη Ρουμανία καθυστερεί την υλοποίηση του capital action plan.

Αν και από καμία τράπεζα δεν ζητείται η κατάθεση νέου capital action plan, σε όλες όμως εισάγονται δεσμευτικές προθεσμίες-στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων, την αύξηση των καταθέσεων και την πλήρη απεξάρτηση από τον ELA.

Διαβάστε  Πειραγμένα τα stress tests της Fed για Goldman Sachs και Stanley

Διαφήμιση