Οργασμός διεργασιών για το ελληνικό χρέος

Μπαράζ δημοσιευμάτων από Handelsblatt, εκθέσεις από το Οικονομικό Ινστιτούτο της Γερμανίας και ανάλυση της Fitch. Επί τάπητος η γαλλική πρόταση και η προσπάθεια προσθήκης δικλείδας ασφαλείας από τον ESM

Οργασμός διεργασιών για το ελληνικό χρέος

Εντείνεται η κινητικότητα γύρω από το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού και της εξόδου από το Μνημόνιο, καθώς παρά τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις για παρελκυστική πολιτική από τη Γερμανία, η Handelsblat δημοσιεύει πληροφορίες για επικείμενη δήλωση του επερχόμενου Eurogroup για το χρέος.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα πληροφορίες κάνουν λόγο για συνάντηση του Washington Grouo την Παρασκευή, στην οποία θα συζητηθούν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός, Ολαφ Σόλτς, εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα επί τάπητος θα τεθούν διάφορες προτάσεις, για τις οποίες ήδη έγινε μία πρώτη συζήτηση την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να προβούν σε δήλωση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια στις 27 Απριλίου. Εάν αυτή βρει σύμφωνο το ΔΝΤ, τότε το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποφασίσει ήδη στα τέλη Απριλίου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 1,6 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζουν οι πηγές της εφημερίδας.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Στη Θεσσαλονίκη αύριο η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας

Η Handelsblatt έχει κατ επανάληψη αναδείξει το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, τις τελευταίες εβδομάδες, προλειαίνοντας το έδαφος στη Γερμανία και στέλνοντας μηνύματα διεθνώς για τη νέα γραμμή του υπουργείου Οικονομικών. Τα δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας αντιτίθενται σε αυτά ελληνικών mainstream media που βλέπουν σκλήρυνση στάσης και επαναφορά στη γραμμή Σόιμπλε του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς.

Η Handelsblatt υπενθυμίζει πως στο τέλος του 2017 η ΕΚΤ και διάφορες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες είχαν ακόμα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Αυτά θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει πρόωρα η Ελλάδα με τη βοήθεια του ESM. Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η τελευταία δόση πρέπει να ανέρχεται σε περίπου 11 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα απομείνουν χρήματα για την επαναγορά χρέους. Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν η ιδέα θα βρει σύμφωνη την ΕΚΤ.

Διαβάστε  Νέα χαλάρωση capital controls για να γυρίσουν οι καταθέσεις

Η γερμανική εφημερίδα δεν είναι η μόνη που αναφέρεται στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθώς και το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο έχει κατ επανάληψη θίξει το ζήτημα, συστήνοντας μάλιστα τη γενναία ελάφρυνση ως κλειδί για την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία αδυνατεί να πιάσει τους αναπτυξιακούς στόχους.

Από τα έως τώρα δημοσιεύματα και διαρροές προκύπτει ότι η Γερμανία επιθυμεί τη συμφωνία επί μιας λύσης πακέτο για έξοδο από το Μνημόνιο και την ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να κλείσει οριστικά η ελληνική κρίση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέο Μηνημόνιο καθώς θα συνέδεε τις μεταρρυθμίσεις με την ελάφρυνση του χρέους, σενάριο που απορρίπτει τόσο η Ελλάδα όσο και η Κομισιόν.

Διαβάστε  Έρχονται τρεις ακόμη αναβαθμίσεις για την Ελλάδα

Μία άλλη πρόταση προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή των κερδών από τους τόκους στην Αθήνα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι εταίροι φέρεται να εργάζονται και για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. Εάν οι οικονομικές επιδόσεις είναι κατώτερες των προσδοκιών η Αθήνα θα καταβάλει λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της ή θα μπορούσε να αναστείλει την καταβολή εντελώς. Επιπλέον, οι επιβαρύνσεις από τόκους θα πρέπει να υπόκεινται σε ένα ανώτατο όριο.

Στο μηχανισμό αυτό αναφέρεται και ο οίκος Fitch σε έκθεσή του στην οποία κάνει λόγο για υβριδική έξοδο από το πρόγραμμα.

Διαφήμιση