Ανάλυση με την οποία επιχειρεί να αναδείξει και τα θετικά των κρυπτονομισμάτων, επιχειρεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με άρθρο της στο blog του Ταμείου, σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επιτίθενται με σφοδρότητα στη συγκεκριμένη αγορά καθώς θεωρείται ο παράδεισος του μαύρου χρήματος και της εγκληματικότητας.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επισημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα δεν κρύβουν μόνο κινδύνους, αλλά και πιθανά μεγάλα οφέλη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μία πιο προσεχτική, αλλά και «δίκαιη» ματιά στην ανάδυση των ψηφιακών νομισμάτων, αναδεικνύοντας τη διαφοροποίηση του κινδύνου, τον συμπληρωματικό τους χαρακτήρα ως προς τις τράπεζες και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος, ως τα βασικά οφέλη από την παράλληλη λειτουργία των αγορών κρυπτονομισμάτων.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ένα survivor game στα κρυπτονομίσματα, βρίσκεται εν εξελίξει και πως μετά από αυτό θα μπορέσει να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος για τη σταδιακή ένταξη τους στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, θέλοντας να αποφύγει κριτική για την προώθηση των αρρύθμιστων νομισμάτων, σπεύδει να υπενθυμίσει ότι στο παρελθόν η ίδια έχει προειδοποιήσει για τις σοβαρές απειλές, που κρύβει η νέα μη ρυθμιζόμενη αγορά, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να απαντήσουν «στη φωτιά με φωτιά».
Ωστόσο τώρα, επιχειρεί να αναδείξει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του παγκοσμίου χρηματοοικονομικού συστήματος από την ανάδυση του bitcoin και των άλλων ψηφιακών κρυπτονομισμάτων. Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ επιχειρεί να σκιαγραφήσει το τοπίο μέσα στο οποίο κρυπτονομίσματα και τράπεζες υα συνυπάρχουν με συμπληρωματικούς ρόλους, ενισχύοντας το risk sharing και ως εκ τούτου την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα σε οικονομικά σοκ. Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου επαναφέρει στο προσκήνιο την ιδέα της έκδοσης κρυπτονομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ προσδιορίζει τέσσερα μεγάλα οφέλη.
Το κρυπτο-ενεργητικό θα μπορούσε να καταστήσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές πιο γρήγορες και πιο φθηνές. Αν τέτοιου είδους ιδιωτικές συναλλαγές είναι ριψοκίνδυνες, τότε ίσως υπάρξει ζήτηση για ψηφιακό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες.
Η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα (DLT) θα μπορούσε να βοηθήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές να καταστούν πιο αποτελεσματικές. Τα «έξυπνα συμβόλαια» θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάγκη για διαμεσολαβητές. Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Αυστραλίας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την DLT για να την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των συναλλαγών.
Η αποθήκευση σημαντικών αρχείων είναι επίσης μία υποσχόμενη χρήση της DLT. Οι εταιρείες του χώρου υγείας ήδη μελετούν πώς μπορούν να διατηρήσουν την εμπιστευτικότητα των ιατρικών δεδομένων των ασθενών, προσφέροντας παράλληλα κάποιου είδους πρόσβαση σε ασφαλιστικές και άλλους χρήστες, που έχουν την απαιτούμενη άδεια.
Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να θωρακίσει πνευματικά δικαιώματα, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές και να προωθήσει τις επενδύσεις.
Το επίπεδο της διαφοροποίησης μπορεί να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός οικονομικού οικοσυστήματος πιο αποτελεσματικού και ανθεκτικού απέναντι σε απειλές
ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.
Συγκρίνοντας τις πρόσφατες εξελίξεις με την περίοδο της δεκαετίας του 90, όταν χιλιάδες νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν και τελικά κατέρρευσαν λίγα χρόνια αργότερα στην φούσκα του dot.com, η κ. Λαγκάρντ παραδέχεται ότι κάποια από τα κρυπτονομίσματα θα αποτύχουν. Περισσότερα από 1.600 ψηφιακά νομίσματα κυκλοφορούν άλλωστε σήμερα στην αγορά. Ωστόσο σημειώνει πως όσα επιβιώσουν της διαδικασίας, μπορούν να έχουν θετική συνεισφορά στο χρηματοοικονομικό σύστημα.