Διττό μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ: Απορρίπτει επιθετικότητα, αναγνωρίζει τις κινήσεις καλής θέλησης

Διττό μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ: Απορρίπτει επιθετικότητα, αναγνωρίζει τις κινήσεις καλής θέλησης

Απάντηση στον Μπιναλί Γιλντιρίμ έδωσε από το Καστελόριζο ο Αλέξης Τσίπρας, επαναδιατυπώνοντας πάγιες θέσεις και δίνοντας στίγμα αναγνώρισης των κινήσεων καλής θέλησης, από την απέναντι πλευρά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εδραιώσει και να προάγει το νέο κανάλι επικοινωνίας που έδειξε να ανοίγει με το συλλυπητήριο τηλεφώνημα για τον θάνατο του Έλληνα πιλότου, ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η ρητορική που υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ενδεικτική της προσπάθειας να επανέλθει η Τουρκία στο λογικό πλαίσιο, ενώ την ίδια στιγμή ο χαμηλών τόνων, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο μετεξέλιξη μιας αναχαίτισης σε θερμό επεισόδιο.


Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας

Διαφήμιση

«κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα, έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί».

Τόνισε δε, όπως συνθίζεται κατά πάγια πρακτική, ότι

«δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε σπιθαμή γης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε εκτός ορίων τουρκική πολιτική λέγοντας:

«Οι γείτονες δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Ορισμένες φορές οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων και βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους και αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας. Διάγουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Θέλω να περάσω μήνυμα συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα σύνορα της είναι καθορισμένα από τις διεθνείς συνθήκες, δεν παραχωρούμε σπιθαμή ελληνικής γης»,

Ανέφερε δε ότι

«δεν απειλούμε κανέναν γιατί επιδιώκουμε τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη. Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητη ισχύ και κομβική θέση. Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Προχθές σε μια ένδειξη καλής θέλησης ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί για τον σμηναγό Μπαλταδώρο. Ηταν μια κίνηση καλής θέλησης, αυτές οι κινήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια. Θα έπρεπε να συζητάμε πως θα αναπτύξουμε καλύτερα τον τουρισμό μας. Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έστειλε από το ακριτικό νησί το μήνυμα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, τόσο καθαρή όπως είπε, όσο ο ουρανός του Καστελόριζου.

«Βρίσκομαι σε έναν τόπο ιδιαίτερο και ιστορικό. Εδώ υπήρξαν σημαντικές μορφές, όπως η Κυρά της Ρω που κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία. Είναι ένας τόπος που ατυχώς ταυτίστηκε με την έναρξη της μνημονιακής εποχής, ίσως της δυσκολότερης από τη μεταπολίτευση και μετά. Ωστόσο, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά από τότε που ο λαός άκουγε από αυτό τον τόπο τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στο τέλος της δύσκολης αυτής εποχής. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο από την επιτροπεία και από τα προγράμματα και από την ασφυκτική λιτότητα που κόστισε όμως πολύ. Είχε κοινωνικό και οικονομικό κόστος»,

Παράλληλα αναφέρθηκε «στην Ελλάδα της νέας εποχής που θα έχει ως πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Μπορούμε να σχεδιάσουμε το νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες αυτού του τόπου και των νέων που κάθονται και ονειρεύονται το μέλλον τους εδώ και σε αυτούς αξίζει ευγνωμοσύνη. Η Ελλάδα της νέας εποχής οφείλει να έχει ως θεμελιώδη αξία και πυξίδα, την κοινωνική δικαιοσύνη. Στοιχείο της δεν μπορεί παρά να είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Η στήριξη του εθνικού συμφέροντος περνά μέσα από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε αυτούς τους τόπους. Πρέπει να στηρίξουμε τις περιοχές αυτές με υποδομές, και για αυτό ήρθα, δεν ήρθα να βγάλω διάγγελμα, δεν ήρθα για επικοινωνιακούς λόγους αν και θα μπορούσα γιατί αυτό το φόντο δεν το βρίσκεις εύκολα. Ηρθα για να δώσω κάτι σημαντικό και ουσιαστικό,να εγκαινιάσω τη δημιουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης»

τόνισε επίσης.

Διαβάστε  Τι κρύβει η σύγκρουση Τσίπρα-Ζάεφ για τη "Μακεδονία του Ίλιντεν"

Διαφήμιση