Σκηνικό σκληρής διαπραγμάτευσης και ενδεχομένως ελεγχόμενης σύγκρουσης φαίνεται ότι στήνεται στο Σκοπιανό, καθώς ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επιμένει να απομακρύνεται μετά την ανταλλαγή προτάσεων, εφαρμόζοντας πολιτική διαχείρισης του κόστους εσωτερικά και προσπαθώντας να στείλει μηνύματα στο διεθνή παράγοντα.
Ο Ζόραν Ζάεφ αρχικά χθες, με δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων διαμήνυσε ότι αδυνατεί να περάσει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, ζήτησε συμφωνία μόνο για διεθνές όνομα, επανέφερε το δημοψήφισμα και ζήτησε “κατανόηση”.
Στο ζήτημα παρενέβη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος με δηλώσεις του ζήτησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή των συνεντεύξεων ως μέσο διαπραγμάτευσης, απαντώντας κατ αυτό τον τρόπο στον Ζόραν Ζάεφ.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι εξήγησε στους ομολόγους του πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη πΓΔΜ.
Ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής:
«Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της πΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων. Πρέπει να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».
Με νεότερες δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ, δείχνει να μην πήρε το μήνυμα του Νίκου Κοτζιά, καθώς εμφανίζεται αρνητικός στην προοπτική μίας επικείμενης, κρίσιμης συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο ραντεβού κορυφής.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της χώρας ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα στην Αχρίδα δεν απέδωσαν ιδιαίτερη πρόοδο και επομένως δεν υπάρχει βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.
Ωστόσο, όπως εξήγησε, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της χώρας προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διαβουλεύσεις.
Αναφερόμενος δε στις χθεσινές του δηλώσεις, ότι η χώρα του δεν αποδέχεται ονομασία έναντι όλων (erga omnes) τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό αλλά και αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, είπε πως οι διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι χρόνιες και υπήρχαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης.
Σημειώνεται ότι στις 9 Απριλίου ο πρωθυπουργός της FYROM είχε αναφέρει ότι πιθανή είδηση για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ενδεικτικό ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση».
Το μπαράζ δηλώσεων από τον Ζάεφ σε αυτή τη φάση, όπως έχει ήδη επισημάνει το Crisis Monitor, εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής για την προσέλκυση της προσοχής εταίρων και συμμάχων, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του αυξάνεται καθώς προσεγγίζει στην επίτευξη συμφωνίας.