Θρίλερ με τη σημαία, ζωντανεύουν οι φόβοι για θερμό επεισόδιο

Θρίλερ με τη σημαία, ζωντανεύουν οι φόβοι για θερμό επεισόδιο

Σε διπλωματικό θρίλερ που καθιστά ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, εξελίσσεται η υπόθεση με τη σημαία στη βραχονησίδα “Μικρός Ανθρωπόφας” που ανήκει στο Δήμο Φούρνων Ικαρίας, καθώς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, της Τουρκίας, περί υποστολής της ελληνικής σημαίας, διέψευσε πρώτα ο δήμαρχος Φούρνων και εν συνεχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ζήτημα ανέδειξε αρχικά με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «ακαθόριστη».

Τις δηλώσεις διέψευσε ο δήμαρχος Φούρνων, ο οποίος σύμφωνα με τη Naftemporiki και άλλα ελληνικά media δήλωσε ότι “η σημαία κυματίζει”.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο λόγω κοινής άσκησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Στην υπόθεση παρενέβη και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι τη σημαία κατέβασαν οι ειδικές δυνάμεις και όχι η τουρκική ακτοφυλακή, πράξη που σύμφωνα με διεθνές δίκαιο συνεπάγεται επίθεση έναντι κυρίαρχου κράτους.

Τέλος, τους ισχυρισμούς των Τούρκων αξιωματούχων διέψευσε και ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιμένοντας ότι η σημαία κυματίζει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης του ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία» είπε ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη θεωρία των γκρίζων ζωνών».

Aπό την πλευρά του ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης σε δηλώσει τους στην ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής σημείωσε ότι για το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε ο Γιλντιρίμ, ο ίδιος ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους, ενώ σε νεότερη επικοινωνία του ανέφερε ότι η Ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα εξακολουθεί να κυματίζει συμβαίνει.

Διαβάστε  Ανησυχία από την παρολίγον σύγκρουση τουρκικού εμπορικού με την κανονιοφόρο "Αρματωλός"

Την τοποθέτηση ελληνικής σημαίας έφερε στη δημοσιότητα τοπικό site του νομού Σάμου, samos24 το οποίο, δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες, ανέφερε ότι στη σχετική κίνηση προχώρησαν τρεις νεαροί στις 13 Απριλίου.

Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ και η διάψευσή τους συνηγορούν στην κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αποκαλύπτουν ανανεωμένη νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, γεγονός που αφυπνίζει μνήμες και προκαλεί έντονη ανησυχία.

Διαβάστε  Τουρκικό αεροσκάφος παρενόχλησε ελληνική πυραυλάκατο στο Αιγαίο

Διαφήμιση