Η ΕΕ θέλει να σπάσει τον άξονα Ρωσίας-Ιράν και να ηρεμήσει τον Τραμπ

Τα συμπεράσματα του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τη Φεντερίκα Μογκερίνι

Η ΕΕ θέλει να σπάσει τον άξονα Ρωσίας-Ιράν και να ηρεμήσει τον Τραμπ

Στρατηγική που έχει στόχο την ενίσχυση της απομόνωσης της Ρωσίας μέσω της αποσάθρωσης του άξονα στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι υιοθετεί η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να παίξει καταλυτικό ρόλο για την άμεση διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, την αποφυγή ευθείας αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με το Ιράν και την ενίσχυση της άμυνας του μπλοκ σε όλα τα επίπεδα, ώστε να καμφθεί η επιθετική διάθεση της Μόσχας.

Η Συρία, ο ρόλος της Ρωσίας και του Ιράν στη Μέση Ανατολή καθώς και η ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ απέναντι στις ρωσικές απειλές, ιδιαίτερα τις υβριδικές, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπό τη Φεντερίκα Μογκερίνι,

Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των επακόλουθων των αεροπορικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων. Ενόψει της διάσκεψης των Βρυξελλών ΙΙ με θέμα «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής», συζητήθηκε η ανάγκη επανέναρξης της διαδικασίας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Διαφήμιση

Η θέση αυτή δίνει τη χαριστική βολή στις διαπραγματεύσεις της Αστάνα, τις οποίες προωθούσε η Ρωσία με τη στήριξη του Ιράν και της Τουρκίας, καθιστώντας σαφές ότι η ΕΕ επιδιώκει λύση στο πλαίσιο και όχι παράλληλα με τη συμφωνία Γενεύης.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την ταλαιπωρία του συριακού λαού είναι να ασκήσουμε όλες τις πιέσεις που μπορούμε στις εμπλεκόμενες πλευρές, ιδίως στο συριακό καθεστώς, να προσέλθουν στη Γενεύη με πραγματική πρόθεση για διαπραγματεύσεις. Η πίεση πρέπει να ασκηθεί – διαφορετικά η καταστροφή είναι αναπόδραστη.

δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Διαβάστε  Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τραμπ-Ισραήλ θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν στο... "λάθος"

Επιχειρούν σταθεροποίηση του Ιράν και κατευνασμό του Τραμπ

Οι υπουργοί επανέλαβαν την πλήρη ενότητά τους για τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν (JCPOA). Ενθάρρυναν τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για να διασφαλιστεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων μερών στη συμφωνία.

“Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας για τη συνέχιση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας σε όλα τα μέρη της από όλους. Αυτό συνεπάγεται τη στήριξη του έργου που ανέλαβε ιδίως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Τραμπ, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας”.

επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Ιράν ότι η τρέχουσα συμφωνία θα ισχύσει και παίζοντας το παιχνίδι του κατευνασμού με τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς αφήνει ανοιχτό παράθυρο για βελτιώσεις στην υπάρχουσα, όμως, συμφωνία.

Διαβάστε  Η Ευρώπη σε κίνδυνο: Τραμπ-Πούτιν απειλούν με όπλο την ακροδεξιά

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης άλλα θέματα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του JCPOA, ιδίως το ρόλο του Ιράν στις περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως στη Συρία και την Υεμένη, καθώς και τις ανησυχίες της ΕΕ στο πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται εκτός του JCPOA, μεταξύ άλλων μέσω των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ.

Το συμπέρασμα αυτό αποτελεί σαφές μήνυμα προς το Ιράν, ότι οι κυρώσεις εκτός της συμφωνίας για τα πυρηνικά μπορεί να διευρυνθούν, λόγω του ρόλου του στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, θέση που καλύπτει και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Γαλλία η Γερμανία και η Βρετανία απέτυχαν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη υποστήριξη, σε επίπεδο κορυφής, για την προετοιμασία νέου πακέτου κυρώσεων, ενώ οι αντιδράσεις είναι σθεναρές και από πολλές χώρες. Συνεπώς η προειδοποίηση αυτή για την ώρα αποτελεί εν δυνάμει όπλο, το οποίο, όμως, η Τεχεράνη γνωρίζει ότι οι Βρυξέλλες δύσκολα θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν.

Ευέλικτη σχέση με τη Ρωσία και στιβαρή αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

Διαβάστε  "Στραγγαλισμό" του Ιράν προωθούν οι ΗΠΑ, για να πονέσουν την Ευρώπη

Το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη Ρωσία, με τους υπουργούς να επαναλαμβάνουν ομόφωνα τη σημασία των πέντε κατευθυντήριων αρχών που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο του 2016 για την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας.

Επίσης, το Συμβούλιο επιμένει στο ευέλικτο πλαίσιο για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, επιτρέποντας τη σταθερότητα στις αξίες της ΕΕ και την επιλεκτική δέσμευση όπου υπάρχει σαφές ενδιαφέρον της ΕΕ.

Στη συζήτηση, μετά την επίθεση του Salisbury και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ειδικότερα την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της ΕΕ και των γειτόνων της στις απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών. Αυτό περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου. Επί του θέματος της αντιμετώπισης των ρωσικών Fake news οι υπουργοί αναγνώρισαν τη σημαντική συνεισφορά της East Stratcom Task Force που είναι επιφορτισμένη με αυτό το έργο.

Διαφήμιση