Δηλώσεις που ανεβάζουν το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στοχεύουν στην ανατροπή του φιλικού προς την Ελλάδα διεθνούς κλίματος και αυξάνουν τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά media ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί στη βραχονησίδα Αντρόφωτος.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι γίνονται κάποιες ενέργειες στο Αιγαίο για να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή και μάλιστα μίλησε για περιστατικό τύπου Ιμίων.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό,
«γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλιές παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους του Αντρόφωτου ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση».
Από τη διπλωματική σκοπιά οι δηλώσεις του Γιλντιρίμ, λίγο μετά την πτώση του ελληνικού Mirage στο Αιγαίο, στοχεύουν να απαλύνουν τη διεθνή πίεση προς την Τουρκία και να ανατρέψουν το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί. Η Τουρκία θέλει με τον τρόπο αυτό να επαναπροσδιορίσει το προφίλ της και να φύγει από εδώλιο του κατηγορουμένου που την έχει τοποθετήσει η ελληνική διπλωματία για τα περιστατικά με το ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής και τις διαρκείς και έντονες παραβιάσεις.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι έρχονται λίγο πριν δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν για την πρόοδο της Τουρκίας, στην οποία γίνεται λόγος για υπαναχώρηση της Άγκυρας από τα συμφωνηθέντα, προβλήματα με στο κράτος Δικαίου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δηλώσεις, επίσης, ακολουθούν την τοποθέτηση ίσων αποστάσεων του γενικού γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σε πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο η Τουρκία ενισχύει τον Πάνο Καμμένο στην εγχώρια πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, καθώς τον φωτογραφίζει ως υπερπατριώτη υπουργό, που ανεβάζει σημαίες σε βραχονησίδες, σε αντίθεση με τους προηγούμενους που κατέβαζαν.
Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ θα έχουν όμως και αντίκτυπο στην Τουρκία όπου φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται με χαμηλούς τόνους η προκλητικότητα της Ελλάδας.
Τέλος, ενδιαφέρον έχει νομικά και διπλωματικά, η διατύπωση ότι “Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους”, ρητορική που εντάσσεται στο γκριζάρισμα, αλλά παράλληλα και σε μια λογική χαμηλών τόνων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ελληνική διπλωματία η οποία επιμένει στη γραμμή ότι τα ζητήματα ιδιοκτησίας των βραχονησίδων ρυθμίζονται πλήρως από τις διεθνείς συνθήκες.