Στα Σκόπια αναμένεται να βρεθούν εντός της εβδομάδας ο επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης, Γεντερίκα Μογκερίνι, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερα από δύο μήνες, ένδειξη της υψηλής σπουδαιότητας που έχει η επαναφορά της χώρας σε ευρωατλαντική τροχιά.
Ενόψει της επίσκεψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όμως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, έχει πραγματοποιήσει ένα κρεσέντο δηλώσεων καταδεικνύοντας δυσκολίες και δείχνοντας φοβισμένος για την προοπτική αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.
Αρχικά ο κ. Ζάεφ διαμήνυσε ότι συζητά μόνο διπλή ονομασία, χωρίς μεταβολή της συνταγματικής, η οποία θα παραμείνει για εσωτερική χρήση, ενώ επανέφερε θέμα δημοψηφίσματος. Παρά την παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά που ζήτησε να κατέβουν οι τόνοι, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επέμεινε, μια ημέρα αργότερα, δείχνοντας -σε συνέντευξη που παραχώρησε- απρόθυμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο χρονισμός των δηλώσεων και της ανάδειξης των προβλημάτων με την επίσκεψη των δύο επιτρόπων καταδεικνύει ένα ευρύτερο σχέδιο με στόχο τη μεταφορά της πίεσης, καμουφλάροντας την προσπάθεια να κερδίσει εμμέσως περισσότερα και να εξαναγκάσει εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά της πΓΔΜ.
Από ευρωπαϊκής πλευράς στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει η ΕΕ, καθώς και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίλυση της μακρόχρονης διμερούς διαφωνίας ονόματος μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.
Μετά από μποϋκοτάζ τεσσάρων μηνών, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE επέστρεψε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα και άρχισε να συμμετέχει στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ.
Η αντιπολίτευση υπερψήφισε τα νομοσχέδια για την ενίσχυση της αυτονομίας της Δικαιοσύνης, ανατρέποντας παλαιότερο νόμο, που την έθετε υπό κρατικό έλεγχο, όπως το ίδιο έπραξε και για το νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσουν.
Έχοντας όμως δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, τώρα το εθνικιστικό VMRO δείχνει να βρίσκεται πίσω από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Θέλοντας να δώσει ώθηση και να αποδείξει την ειλικρινή δέσμευσή της για την έναρξη των χωρών στα δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ αναμένεται να ανανεώσει τη σύσταση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της πΓΔΜ, η οποία είχε παγώσει προσωρινά πριν από δύο χρόνια λόγω της τότε πολιτικής κρίσης.
Ωστόσο, η ενεργοποίηση της σύστασης θα εξαρτηθεί από το εάν η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να επιλύσει σύντομα τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.