Επί των ανοιχτών μετώπων της διαπραγμάτευσης για το όνομα τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, καλυπτόμενος πίσω από τη γραμμή της συμφωνίας χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, ενώ χρησιμοποιεί τις ισχυρές πιέσεις και τους χρονικούς περιορισμούς ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Ελλάδα, ώστε να κάνει πίσω σε μείζονα ζητήματα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Αθήνα και στη διεθνή κοινότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό.
Μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια η οποία ακολούθησε, με μικρή απόσταση, την τριμερή συνάντηση, ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να επιχειρεί να στήσει οχυρό στη διπλή ονομασία.
Δηλώνοντας την ισχυρή πολιτική βούληση για συμφωνία και αναδεικνύοντας στη συνέχεια αδυναμία, λόγω νομικών και πολιτικών περιορισμών, ο Ζάεφ επιχειρεί να μεταφέρει την πίεση στην Αθήνα, ζητώντας περισσότερες υποχωρήσεις, ή σε διαφορετική περίπτωση να δεσμεύσει τους συμμάχους σε πιο ενεργή πολιτική υποστήριξή του, που μεταφράζεται σε ανάσχεση της ρώσικης επιρροής και χαλιναγώγηση της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προωθεί διπλή ονομασία και όχι μια ενιαία “erga omnes” που ζητά η Ελλάδα, καθώς -όπως ισχυρίζεται- θέλει να αποφύγει “κακοτοπιές” και το ενδεχόμενο να συρθεί σε συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αποσταθεροποίηση.
«Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας»
ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το ΜΙΑ.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κατέγραψε τη διαφωνία του απέναντι στην ελληνική πρόταση για ονομασία erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση, καθώς με αυτό τον τρόπο παρακάμπτεται ο σκόπελος της αλλαγής του Συντάγματος.
Αναφερόμενος σε ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες διαμορφώσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που όπως είπε «ισχύει και για την Ελλάδα».
Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία, διατυπώνοντας προβληματισμό για το χρόνο διεξαγωγής του.
«Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ»
ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Επίσης, τόνισε ότι η τελική λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών.