Διαδήλωση κατά του Ορμπάν στην Ουγγαρία

Διαδήλωση κατά του Ορμπάν στην Ουγγαρία

Σκηνικό ενδεικτικού του μεγάλου διχασμού της ουγγρικής κοινωνίας ανέδειξε η διαδήλωση περίπου 100,000 ανθρώπων, την οποία συγκάλεσε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ζητώντας νέες εκλογές.

Αν και ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες δεν υπάρχει και ο Βίκτορ Ορμπάν βγήκε ενισχυμένος από την τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση που κέρδισε, εν τούτοις η διαδήλωση αποκρυσταλλώνει τη βαθιά διαίρεση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και στρέφει την προσοχή στις βαθιά διχαστικές πολιτικές που ακολουθεί ο άρτι επανεκλεγείς πρωθυπουργός.

Μετά τις πρόσφατες εκλογές ο εθνικιστής, ρωσόφιλος και ευρωσκεπτικιστής Ορμπάν συγκέντρωσε πάνω από το 50% των εδρών στο κοινοβούλιο, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα κυβερνήσει με αυτοδυναμία, ενώ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε συνταγματική αναθεώρηση.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Μπροστά στο χάος η Νικαράγουα, 34 νεκροί από ελεύθερους σκοπευτές σε διαδηλώσεις

Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική απ ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, καθώς ο Βίκτορ Ορμπάν ελέγχει σχεδόν τα μεγάλα media, μέσω φίλα προσκείμενων επιχειρηματιών και αχυρανθρώπων, ενώ το μοναδικό ανεξάρτητο κανάλι εθνικής εμβέλειας, αναμένεται σύντομα να βρεθεί σε κλοιό κρατικοποίησης όπως έχει προαναγγείλει ο Ορμπάν.

Παράλληλα, όμως, ο Βίκτορ Ορμπάν, έχει ως προτεραιότητα να ολοκληρώσει τον εξοστρακισμό του Τζορτζ Σόρος με την ψήφιση του νομοσχεδίου “Stop Sorros” το οποίο θα καταστήσει πρακτικά αδύνατη τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ. Παράλληλα, με το ίδιο ν/σ η κυβέρνηση προωθεί μια ρύθμιση που θα αναγκάζει τις ΜΚΟ που στηρίζουν τη μετανάστευση να πληρώνουν φόρο.

Διαβάστε  Ουγγαρία: Επανεξελέγη με 50% ο Ορμπάν, εφιάλτης για την Ευρώπη

Εκτός αυτών, ο Βίκτορ Ορμπάν, ετοιμάζεται να ελέγξει πλήρως το δικαστικό σώμα, δράσεις στις οποίες η Κομισιόν έχει εκφράσει την αντίθεσή της και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάληψη νομικής δράσης εναντίον της Ουγγαρίας.

Η διακομματική χροιά της διαδήλωσης εμπνέει όμως και ανησυχία καθώς ξεπεράστηκαν σκληρές διαχωριστικές γραμμές και συμμετείχαν ακόμα και ακροδεξιοί, ένδειξη ότι το στοιχείο του ευρωσκεπτικισμού κάνει μεταστάσεις και σε πολιτικούς χώρους πιο μακριά από τον Ορμπάν.

Διαβάστε  Ουγγαρία: Ο Ορμπάν ποινικοποιεί τη βοήθεια σε μετανάστες

Διαφήμιση