Ναυτιλία: Εκρηκτική αύξηση στις πειρατείες στο πρώτο τρίμηνο

Ναυτιλία: Εκρηκτική αύξηση στις πειρατείες στο πρώτο τρίμηνο

Ανησυχητικά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας είναι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2018 που έδωσε στη δημοσιότητα το Piracy Reporting Centre του Internatioanl Maritime Bureau, καθώς καταγράφεται αύξηση των περιστατικών κατά 66%, σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 66 περιστατικά επιθέσεων έλαβαν χώρα από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως και τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σε σχέση με τα 43 αντίστοιχα περιστατικά το πρώτο τρίμηνο του 2017 και τα 37 περιστατικά την ίδια περίοδο του 2016.

Διαβάστε  Πειρατεία σε Τάνκερ στη Μαλαισία

Το 40% των συνολικών επιθέσεων εκτιμάται ότι έλαβε χώρα στον Κόλπο της Γουινέας το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν περίπου 22 περιστατικά πειρατικών επιθέσεων στα ανοιχτά της Νιγηρίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους 100 ναυτικοί βρέθηκαν υπό ομηρία εν πλω στον Κόλπο της Γουινέας, ενώ 14 απήχθησαν.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Πειρατεία σε Τάνκερ στη Μαλαισία

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος του IMB, οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια που είναι αγκυροβολημένα στον Κόλπο της Γουινέας προκαλούν έντονη ανησυχία. Πρόθεση των πειρατών είναι να κλέψουν το φορτίο των πλοίων σε αυτές τις περιπτώσεις και να προβούν σε απαγωγή των πληρωμάτων. Ωστόσο, ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν ύποπτων κινήσεων και η άμεση ανταπόκριση από το προσωπικό ασφάλειας του πλοίου μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Σύμφωνα με το Piracy Reporting Centre του IMB, επιθέσεις σε πλοία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους συνέβησαν επίσης στα ανοιχτά της Σομαλίας και της Ινδονησίας.

Διαβάστε  Δύο απόπειρες πειρατείας ανοιχτά του Bonny

Διαφήμιση