Επικριτική για την Τουρκία είναι η ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν, καθώς επισημαίνει ότι η χώρα έχει απομακρυνθεί από την ΕΕ, καθώς καταγράφεται υποτροπή στους τομείς της δικαιοσύνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης.
Το κλιμάκιο της Κομισιόν, που υπάγεται στον επίτροπο διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, συμπεραίνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά το πραξικόπημα είναι δυσανάλογα σκληρά και εκτεταμένα, ενώ εκφράζει ανησυχίες για το πογκρόμ του Ταγιπ Ερντογάν και για την κατάργηση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που παραμένει σε ισχύ από τη νύχτα του πραξικοπήματος.
Η δημοσίευση της έρευνας, αν και αναμενόμενη, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας που θα επανέλθει στα ζητήματα παροχής ασύλου σε καταζητούμενους και κριτικής προς την ΕΕ για μεροληπτική στάση.
Σύμφωνα με την έκθεση που έχει στη διάθεσή της η Die Welt και η οποία θα δημοσιευθεί την Τρίτη, αναφέρεται ότι ότι υπάρχει σήμερα «σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου».
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Πάνω απ΄ όλα, η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική τάση στο κράτος δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αποδυνάμωση του αποτελεσματικού διαχωρισμού των εξουσιών στο πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης συνεργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης»
επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει για την κυβέρνηση στην Άγκυρα μια σοβαρή υποτροπή στους τομείς της δικαιοσύνης, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης».
Επιπλέον, υπάρχουν περαιτέρω υποτροπές «σε έναν αυξανόμενο αριθμό άλλων τομέων». Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς «η Τουρκία συνέχισε την απότομη επιδείνωση σε βασικούς τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με την «απόλυση δικαστών και εισαγγελέων, αλλά και με τις συνταγματικές αλλαγές να έχουν επίσης υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας».
Σχολιάζοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, από τις 15 Ιουλίου 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στο έγγραφο τονίζεται ότι «έχουν ληφθεί δυσανάλογα μέτρα», όπως οι απολύσεις και οι συλλήψεις σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που εξακολουθεί να προκαλεί «σοβαρές ανησυχίες». «Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σημειώνεται στην έκθεση της ΕΕ.