Συρία: Ένα πεδίο βολής φθηνό, για Τόμαχωκ και S-400

Συρία: Ένα πεδίο βολής φθηνό, για Τόμαχωκ και S-400

Στο κόκκινο βρίσκεται πλέον το γεωπολιτικό θερμόμετρο, με επίκεντρο τη Συρία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει για πλήγμα κατά του Άσαντ, ως απάντηση στην εικαζόμενη επίθεση με χημικά κατά αμάχων σε προάστιο της Ανατολικής Γούτας, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων.

Το σενάριο έχει ξαναπαιχτεί στις 6 Απριλίου του 2017, όταν οι ΗΠΑ απαντώντας σε αντίστοιχη περίσταση, επίθεσης με χημικά κατά αμάχων, έπληξαν στόχους της Συριακής κυβέρνησης με 59 πυραύλους τόμαχωκ από πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Πρόκειται για κινήσεις στρατηγικής με στόχο να ανακόψουν τη δυναμική της επέλασης των στρατευμάτων του Άσαντ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι στη Συριακή αντιπολίτευση ότι δεν την εγκαταλείπουν, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την αξιοπιστία των ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να επελαύνει κατά των Κούρδων YPG.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Επίθεση Τραμπ σε Γερμανία-Ρωσία για Nordstream II, μέσω NATO

Ενώ όμως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν πλήγμα, με την Τερέζα Μέι να έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, κινήσεις στρατηγικής κάνει και η Ρωσία.

Ενδεικτικός των παράλληλων κινήσεων ήταν ο υψηλών τόνων “διάλογος” του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρέσβη στο Λίβανο, κατά τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι “έξυπνοι” πύραυλοι θα διαπεράσουν τη ρωσική αεράμυνα, απαντώντας στον πρέσβη που είχε διαμηνύσει ότι η Ρωσία θα αναχαιτίσει κάθε πύραυλο με στόχο τη Συρία.


Αυτό ο “διάλογος” έλαβε χώρα τη στιγμή που αμερικανικά πλοία λαμβάνουν θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ρωσία κινητοποιεί αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 διαμορφώνοντας ασπίδα σε κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και περιοχές.

Διαβάστε  Ο Τραμπ με όπλο την Πολωνία σκότωσε το NATO, αφού "αιματοκύλισε" τον Λευκό Οίκο

Το πιο προηγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας στη Συρία είναι το S-400, ένα πολύ ικανό σύστημα άμυνας πυραύλων, παρόμοιο με το αμερικανικό MIM-104 Patriot, σύμφωνα με το CSIS. Αν και σε αυτή τη φάση δεν ανακοινωθεί η δυνατότητα αντιβαλλιστικής αναχαίτισης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών και δεν αποκλείεται να αδράξει την ευκαιρία ενδεχόμενης αμερικανικής επίθεσης στη Συρία για να τη δοκιμάσει.

Μια επιτυχημένη επίθεση από τις ΗΠΑ θα αποτελέσει μήνυμα προς τον Άσαντ και τη Ρωσία, ενώ αν πληγούν στόχοι υψηλής αξίας θα ενισχυθεί και ηθικό των συμμάχων της. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, αν δεν καταφέρει να αναχαιτίσει τους αμερικανικούς πυραύλους, δεν θα ανακοινώσει καν οτι προσπάθησε, ενώ αν επιτύχει, τότε έχει να κερδίσει πολλά, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικής υπεροχής όσο και σε νέες παραγγελίες.

Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αεροπορικών βομβαρδισμών, κίνηση η οποία ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο ανάφλεξης σε διμερές επίπεδο, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και απροσδιόριστες συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όλες οι πλευρές θα χρειαστεί να εξετάσουν προσεκτικά τα δεδομένα πριν λάβουν αποφάσεις που μπορούν να πληγώσουν το γόητρό τους.

Διαφήμιση