Συνεχίζει να μειώνεται η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

Συνεχίζει να μειώνεται η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζουν οι ελληνικές τράπεζες τη διαδικασία απεξάρτησης από τον ESM, στο πλαίσιο των capital action plans, που στοχεύουν στη μείωση του κεφαλαιακού κόστος και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τα stress tests της ESM που διεξάγονται μέσω της EBA.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος η ΕΚΤ περιόρισε, μετά από σχετική εισήγηση του Γιάννη Στουρνάρα, το ορίου δανεισμού των τραπεζών από το Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) κατά 1,9 δισ.

Διαβάστε  Back door για παράταση του QE βρήκε ο Ντράγκι

Πλέον το “ταβάνι” του ELA βρίσκεται στα 14,7 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες και θα επαναξιολογηθεί την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018.

Διαφήμιση

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Διαβάστε  Σε fast track η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

Ωστόσο η μείωση του ELA δεν συνάδει με την αύξηση των καταθέσεων, ούτε με το ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά ούτε και με φρέσκο χρήμα από τις αγορές, γεγονός που συνεπάγεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των ελληνικών τραπεζών πιέζονται, ενώ εντείνεται η πιστωτική συρρίκνωση.

Διαφήμιση