Για τεχνικο-νομικούς λόγους απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών την έκδοση της πρώην τραπεζικής υπαλλήλου Μαρία Εφίμοβα και “πηγής” της δολοφονηθείσας Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Καρουάνα. Για την Εφίμοδα είχαν εκδοθεί δύο ευρωπαικά εντάλματα σύλληψης, ενώ οι αρχές της Μάλτας υπέβαλλαν και αίτημα έκδοσής της, ωστόσο το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο έκρινε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίθια, πριν από τη δολοφονία της τον Οκτώβριο στη Μάλτα, είχε κατονομάσει τη Μαρία Εφίμοβα ως πηγή της, σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις της για σκάνδαλο με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην χώρα.
Οι εφέτες έκαναν δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου, η οποία τόνισε πως τα δύο ευρωπαϊκά εντάλματα των δικαστικών αρχών της Μάλτας, για υπεξαίρεση και απάτη, είναι παράτυπα.
Το Συμβούλιο με βάση τον λόγο μη εκτέλεσης των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και του αιτήματος έκδοσης, πιστοποιεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το ζήτημα είναι μείζον και πως η ζωή της Εφίμβα απειλείται. Ωστόσο, εστιάζοντας στα δικονομικά ζητήματα αποφεύγει να χαρακτηρίσει μη-ασφαλή χώρα τη Μάλτα, που συμμετέχει στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, καθώς τέτοιο θα αποτελούσε πλήγμα στην ευρωπαϊκή συνοχή και διπλωματικό εφιάλτη για την κυβέρνηση.
Η εισαγγελέας σημείωσε ότι φέρουν ίδια ημερομηνία έκδοσης με τα εθνικά, ενώ, όπως είπε η κ. Κυβέλου, τα ευρωπαϊκά θα έπρεπε να εμφανίζονται να έπονται των εθνικών.
Επιπλέον, κατά την εισαγγελική λειτουργό, τα εντάλματα των δικαστικών αρχών της Μάλτας είναι εν μέρει ασαφή και αόριστα με «ήσσονος σημασίας αδικήματα», τα οποία δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων.
Η Μαρία Εφίμοβα είχε παρουσιαστεί στις 20 Μαρτίου στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος.