Τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες, τι σημαίνει αυτό

Τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες, τι σημαίνει αυτό

Επιμένει σε τακτική χαμηλής προκλητικότητας αλλά υψηλής παρασβατικότητας, εισάγοντας και κινήσεις υψηλής σημειολογίας στο “αεροπορικό λεξιλόγιό” της η Τουρκία στο Αιγαίο, καθώς ήδη σήμερα δύο F-4 πέταξαν πάνω από την νησίδα Παναγιά και τις Οινούσσες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η στρατηγική της εισόδου και ακαριαίας, μετά από ένα λεπτό, εξόδου, γεγονός που αποτελεί μήνυμα περιορισμένης προκλητικότητας. Ωστόσο η πτήση από ελληνικό έδαφος, που μάλιστα αμφισβητεί η Τουρκία, δείχνει με σαφήνεια τη συνέχιση της πολιτικής αμφισβητήσεων, καθιστώντας σαφές, όμως, ότι δεν θα τραβήξει το σχοινί, αλλά θα παραμείνει διακριτική, όπως φαίνεται από το μεγάλο υψόμετρο που έγινε η υπέρπτηση.

Διαβάστε  Τι θέλει να σηματοδοτήσει ο Τσίπρας με το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ένα ζεύγος τουρκικών F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 14:50 και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάνω από την Παναγιά και στη συνέχεια πάνω από τις Οινούσσες στα 12.500 πόδια και εξήλθε του FIR Αθηνών.

Διαφήμιση

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 3 ημέρες που τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την Παναγιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών.

Διαβάστε  Τουρκική "φλυαρία" στο Αιγαίο, αλλά χωρίς... προκλήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Τρίτη, σημειώθηκαν πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και έξι παραβάσεις του FIR Αθηνών, από αεροσκάφη που δεν ήταν οπλισμένα.

Συγκεκριμένα, χθες, δυο F-16 πετώντας σε σχηματισμό και δύο μεμονωμένα αεροσκάφη, ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο, πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Διαβάστε  Σε stress test τα hot spots στα νησιά, υπερδιπλάσιοι οι μετανάστες

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Διαφήμιση