Νέες business 18 δισ. συμφώνησαν Μακρόν-Σαλμάν

Νέες business 18 δισ. συμφώνησαν Μακρόν-Σαλμάν

Νέους γεωοικονομικούς δεσμούς με τη Γαλλία, ύψους 19 δισ., εδραίωσε ο διάδοχος του στέμματος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν.

Η επίσκεψη ήταν στα πρότυπα αυτής που πραγματοποίησε ο διάδοχος στον Λευκό Οίκο, όπου επίσης συνήψε πληθώρα συμφωνιών για αγορά όπλων και όχι μόνο. Στα Ηλύσια Πεδία ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν υπέγραψε συνολικά 19 συμφωνίες μεταξύ γαλλικών και σαουδαραβικών επιχειρήσεων, που υπερβαίνουν σε αξία τα 18 δισ. δολάρια.

Διαβάστε  Γαλλία: Απετράπη επίθεση με τοξικό αέριο ή εκρηκτικά

Με τον τρόπο αυτό ο Μπιν Σαλμάν επαναπροσδιορίζει το προσωπικό του στίγμα διεθνώς, εκμεταλλεύεται τα κεφάλαια για να οικοδομήσει συμμαχίες και αναζητά τομείς με μεγάλη προοπτική, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής.

Διαφήμιση

Ο κύριος όγκος των συμφωνιών αφορά βιομηχανικούς τομείς όπως εκείνον των πετροχημικών προϊόντων ή της διαχείρισης του ύδατος, αλλά και τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την υγεία και την αγροτική ανάπτυξη, επισημαίνεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το φόρουμ γαλλοσαουδαραβικών σχέσεων, μια σύνοδος επικεφαλής επιχειρήσεων και εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων.

Διαβάστε  Ο Σαλμάν σπάει κι άλλο ταμπού, διορίζει γυναίκα CEO στην Aramco

Ένα από τα σημαντικότερα σχέδια συνεργασίας που υπογράφηκαν στον τομέα της πετροχημείας ήταν εκείνο μεταξύ της γαλλικής Total και της σαουδαραβικής Aramco. Η επένδυση, το ύψος της οποίας υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. δολάρια, προβλέπει τη δημιουργία μιας εγκατάστασης στο Τζουμπάιλ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται ήδη το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Total στον κόσμο.

Διαβάστε  "Πόλεμος" στον ΟΠΕΚ: Ποιοί θέλουν φθηνότερο και ποιοί ακριβότερο πετρέλαιο

Διαφήμιση