Πτήση τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω, σενάρια “χαμηλού” ίχνους δοκιμάζει ο Ερντογάν

Πτήση τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω, σενάρια “χαμηλού” ίχνους δοκιμάζει ο Ερντογάν

Την κινητοποίηση δυνάμεων εδάφους που βρίσκονται στο νησί της Ρω προκάλασε η περιμετρική πτήση τούρκικου ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και πρόκειται για περιστατικό χαμηλής προκλητικότητας, αποτελεί όμως κίνηση υψηλής παραβατικότητας, οποία προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία για το νέο “δόγμα” που προτίθεται να εφαρμόσει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας, που επικαλούνται ελληνικά media, χαρακτηρίζουν το επεισόδιο σύνηθες και αναφέρουν ότι εντάσσεται «στο πλαίσιο της ασφαλούς προκλητικότητας» από την Τουρκία, η οποία όμως θεωρούν ότι «έχει καταλαβει ότι απαντάμε».

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις και επεισόδια από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται «για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία» και αναφέρουν πως «δεν προκαλούμε αλλά θα εφαρμόζουμε όλα όσα προβλέπονται».

Ή αντίδραση από τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή ήταν άμεση, σύμφωνα με όσα αναφέρει το militaire.gr, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να αποχωρήσει άμεσα.

Διαβάστε  Τουρκικό αεροσκάφος παρενόχλησε ελληνική πυραυλάκατο στο Αιγαίο

Πρόκειται για την τρίτη παραβίαση του FIR Αθηνών τις τελευταίες μέρες καθώς είχαν προηγηθεί δύο παραβιάσεις πάνω από τις Οινούσες, την Κυριακή του Πάσχα.

Το περιστατικό με το ελικόπτερο δεν αξιολογείται όμως ως μεμονωμένο καθώς εντάσσεται στην υποομάδα παραβιάσεων χαμηλού ίχνους, στην οποία περιλαμβάνονται και τα drones. Το πρώτο μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος έγινε αντιληπτό σε ελληνικό εναέριο χώρο, ΄ριν από μερικές μέρες πάνω από τη Ρόδο -και μόνο επειδή πετούσε σε υψηλό υψόμετρο.

Διαβάστε  Ενέργειες κατά της Τουρκίας στα διεθνή φόρα μετά το παρολίγον ατύχημα στο Αιγαίο

Πρόκειται λοιπόν για νέα ένδειξη που συντείνει στη δημιουργία της εικόνας ότι η Τουρκία επιχειρεί να δοκιμάσει και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που διαθέτει στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στη διείσδυση μέσω των παραβιάσεων χαμηλού ίχνους.

Διαφήμιση