Έκρηξη της παραγωγής οπίου-ηρωίνης στο Αφγανιστάν, ποιοί παίρνουν τα λεφτά

Έκρηξη της παραγωγής οπίου-ηρωίνης στο Αφγανιστάν, ποιοί παίρνουν τα λεφτά

Ιδιαίτερα ανησυχητική για τις αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η εκρηκτική αύξηση της παραγωγής οπίου που καταγράφεται στο Αφγανιστάν από το 2017, η ταυτόχρονη ενδυνάμωση των Ταλιμπάν και η ισχυροποίηση του Ισλαμικού Κράτους στην καθημαγμένη χώρα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Αφγανιστάν για το όπιο που δημοσιεύεται από κοινού από το αφγανικό υπουργείο Καταπολέμησης Ναρκωτικών και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και την Εγκληματικότητα (UNODC), η συνολική παραγωγή αυξήθηκε το 2017 κατά 87%, εν συγκρίσει με το 2016, σε 9.000 μετρικούς τόνους.

Διαβάστε  Η Europol διέλυσε το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους

Όπως αναφέρεται, αυτό οφείλεται εν μέρει στην κατά 63% αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης σε καλλιέργειες παπαρούνας, που έφτασε τα 328.000 εκτάρια το 2017. Επίσης, η απόδοση αυξήθηκε κατά 15% σε περίπου 27 κιλά οπίου ανά εκτάριο.

Διαφήμιση

Το Αφγανιστάν είναι ο κορυφαίος παραγωγός της παπαρούνας στον κόσμο, από την οποία παράγεται το όπιο και η ηρωίνη. Η καλλιέργεια και η πώληση αποτελούν πηγή εσόδων για τους Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, καθώς επιβάλλουν φόρους από αγρότες και έχουν και τον έλεγχο της εμπορίας και διακίνησης.

Διαβάστε  Europol και Interpol εξάρθρωσαν τεράστια εγκληματική οργάνωση

Η αύξηση των εσόδων για τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό κράτος συνεπάγεται επανεξοπλισμό τους και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης επιθέσεων, τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και σε μέτωπα στη Συρία, το Ιράκ και την Αφρική.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ βομβαρδίζει συχνά εγκαταστάσεις παραγωγής, κυρίως στη νότια αφγανική επαρχία Helmand, η οποία είναι η πιο παραγωγική περιοχή παραγωγής στο Αφγανιστάν.

Διαβάστε  Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Τρίπολη

Η έκρηξη της παραγωγής συνεπάγεται επίσης ότι διεθνώς θα πέσει η τιμή της ηρωίνης, ενώ θα ανέβει η ποιότητα του προϊόντος που διατίθεται.

Διαφήμιση